Onbegrijpelijk

Met grote verbazing hebben wij in een lokaal dagblad een reactie gelezen afkomstig van de CBvS-governor Van Trikt over de SPSB kwestie. Wij vragen onszelf af of deze persoon naïef is of ons doelbewust voor de gek wil houden. De Governor wil de gemeenschap wijs maken dat haar middelen veilig zijn bij de SPSB vanwege het feit dat de Staat verplicht is garant te staan voor de aan deze instantie toevertrouwde middelen.
1. De staat is met haar gigantische schuld, haar barslecht leenbeleid en haar enorm begrotingstekort niet in staat om een behoorlijke garantie te geven aan rekeninghouders van de SPSB. Deze overheid heeft geen A-rating. Dat had ze wel toen de wet op deze bank werd gemaakt. Waar zijn o.a. de centen van de schoolspaarakties gebleven?
2. de geachte governor zegt dat iedereen kan gaan natrekken of er onderpand is gegeven voor zijn lening tbv zijn kantoor aan de Brokopondolaan. Onderpand is zondermeer een vereiste maar banken hebben geen boodschap aan een onderpand. De lener moet simpelweg terugbetalen. Banken zijn geen “real estate” bedrijven en willen je pand echt niet. Ze willen het geleende geld met rente terug. Indien dat niet gebeurt, hebben wij te doen met een notoire wanbetaler. Dat is nu eenmaal het belangrijke punt.
3. de governor als toezichthouder op financiële instellingen moet zich eigenlijk diep schamen dat hij zo lichtjes gaat over “non-performing loans” en dat even afdoet met ‘de staat staat garant’. Juist deze zaken kunnen een bank en de hele financiële sector in grote problemen brengen.
Indien de zienswijze van de huidige governor niet verandert, hoeven wij echt niet veel van deze persoon te verwachten. In plaats van af te keuren dat er bij een bank, leningen worden verstrekt met de uitdrukkelijke intentie om niet terug te betalen, maakt de Governor er een politiek potje van. Alsof we dom zijn. Dit is echt het laatste dat wij van een governor van onze Centrale Bank hadden verwacht.
Tony van den Hakker

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: