Suriname handhaaft opschorting gezamenlijke patrouille met Frans-Guyana

Suriname handhaaft het besluit om de gezamenlijke patrouilleoperatie met Frans-Guyana op te schorten totdat de definitieve oostgrens is bepaald. “Zolang zij doorgaan met het uitvoeren van hun beleid, soms op ons grondgebied en soms op die van hun. Beleid in die zin dat zij mogen vernietigen, dan zitten wij niet samen in de boot om te patrouilleren”, zei Defensieminister Ronni Benschop gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Bij twee van de incidenten op 25 september en 23 oktober vorig jaar zijn verschillende goederen waaronder persoonlijke bezittingen en materieel dat werd gebruikt voor illegale goudmijnactiviteiten vernietigd door de Franse marechaussee. Het jongste incident heeft zich op 27 februari dit jaar voorgedaan op het eiland Akoti Kampou in de Marowijnerivier. Het nadeel van de opschorting is wel dat Suriname niet ziet wat precies de Franse gendarmerie tijdens haar patrouilles doet. Volgens Benschop houden de inlichtingsdiensten van de regering in het gebied alles in de gaten. Hij doet een beroep op de gemeenschap om goed na te gaan of zij hun werkzaamheden wel of niet op Surinaams grondgebied verrichten, omdat het vaak niet duidelijk is. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voegde eraan toe dat deze kwestie het land bezig houdt.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: