Parmessar wil comité-generaal over Chinese fabrieksschepen

2Parmessar wil comité-generaal over Chinese Fabrieksschepen‘Wij schuwen verantwoording niet’

Als het aan minister Rabin Parmessar van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) ligt, dan zal de regering voor nu alleen in comité-generaal informatie kunnen verschaffen over de ontwikkelingen in de rechtszaak die door Ros National Fishery, het bedrijf achter de zes Chinese fabrieksschepen, aanhangig is gemaakt. Parmessar verklaarde gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) dat de zaak ondertussen al is uitgeprocedeerd en dat de regering nu geduldig wacht op een vonnisdatum. Hierdoor kunnen Surinaamse autoriteiten op last van de rechter nog steeds geen onomkeerbare handelingen plegen totdat de zaak is uitgeprocedeerd. “Het ligt onder de hamer van de rechter. Dus het is een goed gebruik dan dat wij op de plaats rust in acht nemen en dat er geen informatie hieromtrent kan worden verstrekt”, stelde Parmessar. Assembleelid Raymond Sapoen stoorde zich aan de vage beantwoording van de minister en eiste dat de bewindsman concreet aangaf welke zaken naar voren zijn gehaald in de rechtszaak. Een zichtbaar geïrriteerde Parmessar bleef echter bij zijn standpunt dat de regering dit niet zou doen uit respect voor de rechterlijke macht. “Ik ga dat niet doen. Ik geef de leiding op een manier waarbij we dingen die bij de rechter zitten niet ‘in depth’ bespreken”, zei Parmessar. Nadat hij door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tot de orde werd geroepen, stelde Parmessar wel de informatie vrij te kunnen geven, maar alleen in een comité-generaal. Dat zal echter afhangen van de coördinator van de regering en het parlement. “Wij schuwen verantwoording niet”, aldus Parmessar.
Ros National Fishery wil opschorting besluit verwijdering fabrieksschepen
Eerder op de dag had ook minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken kort uitleg gegeven over de eis van Ros National Fishery. Het bedrijf heeft de rechter gevraagd om de aangezegde verwijdering van de zes trawlers, bekend als de Fu Yuan Yu-schepen 9808, 9809, 9810, 9811, 9812 en 9823, op te schorten. Dit op straffe van een direct opvorderbare dwangsom van SRD 100.000 voor elke dag of keer dat de Staat weigert dit te doen. Voor verdere details verwees Noersalim naar zijn collega Rabin Parmessar van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV). Opvallend genoeg antwoordde Parmessar ook in dezelfde lijn als Noersalim. Ros National Fishery heeft op het laatste moment een kort geding aangespannen, waardoor het besluit om deze trawlers te verwijderen, voorlopig is aangehouden. Noersalim stelde eerder dat de zes Chinese fabrieksschepen niet illegaal aanwezig zijn in Surinaamse wateren. Zij zijn hier met toestemming van LVV en de loods van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Volgens Parmessar mogen de schepen wel in Surinaamse wateren varen, maar niet vissen. Volgens de LVV-minister vangen deze schepen vooralsnog geen vis in Surinaamse wateren.
Zorgelijke precedenten geschapen
De wijze waarop deze kwestie in de afgelopen periode is aangepakt en nu bij de kantonrechter ligt, zorgt volgens Sapoen ervoor dat er alleen maar zorgelijke precedenten worden geschapen. “Wat je nu krijgt is dat je het risico loopt dat morgen en overmorgen 7 tot 8 schepen daar in onze wateren komen liggen, waarvan we allemaal zeggen ‘het is een illegale operatie’, ‘de schepen moeten weg’, maar overmorgen krijg je dus het bericht dat er een zaak aanhangig is gemaakt bij de onafhankelijke rechter. Dus we mogen er niets van zeggen, er niet aan komen en rustig wachten op de uitslag van het proces”, zei Sapoen eerder in DNA. Sapoen hekelde de manier waarop de trawlers de gemeenschap al maanden bezighouden en dezelfde gemeenschap nu verder machteloos moet toekijken naar de afhandeling van deze kwestie.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: