Boldewijn: ‘Jonge politici zullen snel ervaring opdoen over betekenis van politici in Suriname’

Bestuurskundige August Boldewijn meent dat jonge politici heel gauw zullen leren hoe de doorsnee Surinaamse burger denkt over mensen die politiek actief zijn. In 2008 is er door de Democratie Unit op de universiteit een onderzoek uitgevoerd naar de financiering van politieke partijen door de staat. “Om te voorkomen dat politieke partijen slaaf worden van witwaspraktijken en ondergrondse bewegingen, is het goed dat partijen gefinancierd worden door de staat. Anders komt de hele Surinaamse bevolking onder curatele van cocaïnehandelaren en al dat soort figuren”, stelt Boldewijn.
Tijdens een steekproef werd aan burgers gevraagd als zij het ermee eens zijn dat de staat geld zou moeten geven aan politieke partijen (om hun campagnes te draaien). “80% van de respondenten heeft gezegd: ‘nee, we vinden het niet goed, want ze gaan de gelden in hun zak steken’. Dit is voor ons een indicatie, over hoe men denkt over politici in Suriname en welk vertrouwen men heeft in politici. Laten wij mekaar dus geen mythes vertellen. Jonge politici, mensen die niet veel weten van de politiek en gemanipuleerd worden om in politieke partijen te stappen, kennen deze dingen niet. Ze gaan snel die ervaring opdoen van wat politici hier in Suriname betekenen”, vertelt Boldewijn. Veelal is het wel zo, naar Boldewijn zijn oordeel is, dat de burger vertrouwen kan stellen in politici die zich bewezen hebben. Politici die daadwerkelijk hun kennis en kunde in de praktijk hebben kunnen brengen en voor Suriname hebben gewerkt. “Zonder dat hij overloopt. Zonder dat die allerlei gekke dingen doet. Maar daadwerkelijk op basis van zijn kennis, kunde en geweten zichzelf heeft bewezen. Een oude politicus heeft gezegd: ‘een politicus zit in het parlement, wel namens het volk, maar hij zit daar met zijn kennis en geweten’. Als zijn kennis hem zegt om zo te stemmen, dan moet hij dat doen, maar op basis van zijn geweten”, stelt Boldewijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: