“Als je nog geen vliegtuig hebt, kan je onmogelijk piloten klaarstomen”

De onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman staat versteld van de aanpak van Onderwijsminister Lilian Ferrier betreffende de transformatie op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). “Als je nog geen vliegtuig hebt, kan je onmogelijk piloten klaarstomen”, zegt Hanoeman expliciet in gesprek met Dagblad Suriname. Dit is helaas de bittere realiteit op het IOL. Volgens de minister heeft het nieuwe curriculum van de lerarenopleiding betrekking op de 11-jarige basisschool. Hanoeman wenst te benadrukken dat in dit stadium noch het curriculum van IOL noch die van de basisschool vergevorderd is. Hij beschouwt de nobele intenties van de minister, met een verkeerde aanpak, daardoor als dweilen met de kraan open.
“De 11-jarige basisschool van Suriname wordt gekenmerkt door de embryonale ontwikkeling. Hoe wilt men dan vorm geven aan de nieuwe leerkracht? Om IOL te kunnen transformeren, dien je de leerlijn op landelijk niveau eerst aan te passen, met draagvlak bij alle onderwijsbonden en alle onderwijsgevenden.” Hanoeman merkt echter op dat de omgekeerde volgorde hier van toepassing is; de leerkrachten en onderwijsbonden zijn nauwelijks geïnformeerd over de ingrijpende veranderingen op IOL, terwijl het heel vaag is hoe de 8-jarige basisschool omgetoverd zal worden tot een 11-jarige school.
Die 11-jarige school is overigens een samensmelting van glo en mulo. Naar zeggen van Hanoeman is het een logische zaak om eerst het primair en secundair onderwijs up te graden, alvorens men het curriculum van het tertiair onderwijs wil aanpassen. “Wat de basisschool betreft, moet zeker 90% van het curriculum in orde zijn en dat is nu niet het geval. Bij de curriculumontwikkeling van het ministerie is alles gebaseerd op een 8-jarige basisschool. Hoe willen we dan alvast leerkrachten opleiden voor een 11-jarige basisschool”, aldus Hanoeman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: