Kalloe legt handelingen Mahespalsing en Mangaldeen bloot in DNA

1Kalloe legt handelingen Mahespalsing en Mangaldeen bloot in DNADoekhie: ‘Zonder aanpak SML gaan wij samen als natie de verdoemenis in’

VHP-assembleelid Jitendra Kalloe heeft gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) wederom aandacht gevraagd voor de vermeende corruptiegevallen, die via de Stichting Machinale Landbouw (SML) plaatsvinden. De VHP’er stelt over documenten te beschikken, waaruit zou moeten blijken dat Johnny Mahespalsing, de motor achter Westland Sama Group, en Rinesh Mangaldeen, een andere exponent vanuit de NDP, woekerwinsten maken ten koste van de Staat. Mangaldeen is volgens hem betrokken bij de rehabilitatie van het pompgemaal te Wageningen. “Deze twee personen zitten zeker in het bestuur van SML. Aan de andere kant heeft SML in totaal meer dan SRD 20 miljoen vanaf 2015 aan infrastructurele werken uitgevoerd. Er zijn gelden getrokken, maar de werken zijn niet uitgevoerd. Een voorbeeld is een weg van 6 kilometers die bezand zou worden. Waar is al dat zand? Dit project is niet aangepakt, maar er is daar SRD 2 miljoen voor uitgetrokken. Ook op verschillende plaatsen in Wageningen zouden wegen aangepakt worden. Waar er wel aangepakt is, is er een dunne laag van 10 centimeters in plaats van 60 centimeters aan zand gezet. Om de weg zogenaamd te maken om de gemeenschap te laten zien dat er zand is gezet”, benadrukte de volksvertegenwoordiger uit Nickerie.
Blokken opkopen
Het stoort Kalloe wanneer hij uiteindelijk ziet dat president Desi Bouterse naar Nickerie gaat om ook een zogenaamde herstart van SML te doen. SML beschikt over duizenden hectare aan grond. Van die 10.000 hectare heeft Westland Sama Group eveneens 3000 hectare, een zekere blok 3 en blok 4, gehuurd tot 2022. Westland Sama Group zou het bedrag van de hypotheeklening nu gebruiken om de blokken op te kopen van Staatsolie. “Westland Sama Group heeft SML, wat hij overgedragen heeft gekregen van de Staat, als onderpand gezet en daarvan heeft hij SRD 23 miljoen gekregen. Wat gaat hij nu met die SRD 23 miljoen doen? Hij gaat nu die blokken opkopen en dan weer komt het in de boezem van de Staat. Kijk wat voor een misleiding. Er moet een strafrechtelijk onderzoek komen. Ik heb de steun nodig van het heel parlement”, aldus Kalloe.
SRD 10 miljoen voor zogenaamde rehabilitatie oude pompen Wageningen
De oude pompen die te Wageningen zijn, zijn volgens Kalloe al jaren door dezelfde groep personen zogenaamd onderhouden. Zonder dat er controle op de werkzaamheden werd uitgevoerd, werd er wel betaald. “Die man heeft SRD 10 miljoen gekregen in 2015, 2016, 2017 en 2018. Met die SRD 10 miljoen zouden wij 3 nieuwe pompen hebben gekocht”, aldus Kalloe. Hij stoorde zich eraan dat zoveel LVV-ministers dit soort zaken over het hoofd hebben gezien. “Ik ben het niet eens hoe staatseigendommen, volkseigendommen overgedragen zijn aan een persoon. Wat zijn jullie bezig te doen regering?”, aldus Kalloe.
Mangaldeen had niet eens kruiwagen
Dezelfde groep heeft volgens hem een pellerij en graafmachines voor enkele miljoenen gekocht. “Er is nooit een verklaring gegeven over waar die graafmachines allemaal zijn gegaan. Die graafmachines zijn doorverkocht door Westland Sama Group aan derden. Gaat het zo door dat die persoon geld krijgt uit die machines om die gronden op te kopen van Staatsolie. Ziet u hoe er gefraudeerd wordt?” Volgens Kalloe had Mangaldeen niet eens een kruiwagen. Vandaag de dag krijgt deze zelfde persoon werk van de overheid. “Waarom krijgt deze persoon al dit werk? Tientallen miljoenen dollars zijn in de zakken gegaan van deze mensen”, aldus Kalloe. Hij kijkt uit naar de bevindingen in het dossier van SML.
Doekhie ondersteunt
Kalloe kreeg ondersteuning van NDP-parlementariër Rachied Doekhie. Hij noemde een van de genoemde personen van Kalloe geen loyalist, maar een persoon die verschillende partijen heeft doorlopen. “Oppositie en coalitie, regering, als u deze zaak van Wageningen niet goed inschat en oplost, gaan wij samen als natie hiermee de verdoemenis in”, stelde Doekhie. Hij benadrukte dat hij vanwege zijn voorkennis op 17 oktober 2018 daarom niet is gegaan bij de opening van SML. Zes tot 7 maanden na de opening is ‘dat ding’ volgens hem dan gesloten toen ‘de laatste gast verdween’. Ten aanzien van zaaizaadbedrijf, vraagt hij zich af hoe deze persoon zaaizaad gaat produceren als die zelf zaaizaad smokkelt voor zichzelf.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: