Etnel ergert zich aan nieuwe rekenmethode glo-scholen

1Etnel ergert zich aan nieuwe rekenmethode glo-scholen‘Die kinderen krijgen een heleboel rotzooi op scholen!’

“Onze kinderen krijgen onderwijs dat niet goed is. Die kinderen krijgen een heleboel rotzooit op de scholen! Dankzij de regering Bouterse! Jullie gaan het voelen in 2020!” Een deel uit de felle kritiek die NPS-parlementariër Patricia Etnel gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee heeft geleverd op de vernieuwde rekenmethode op de glo-scholen. “Ik heb een vraag gesteld over het oud en nieuw systeem op de Glo-scholen, maar de minister is daarop helemaal niet ingegaan. Minister, we hebben hier een evaluatie nodig. De kinderen krijgen nu in de tweede klas een rekenmethode. De rekenmethode is dat zij op de lange manier conform nieuwe methode de sommen moeten oplossen. Ik ga een voorbeeld hier geven, want de evaluatie die moet geschieden op het ministerie duurt een eeuw lang. Vanaf regering Bouterse 1 is dit ingevoerd en onze kinderen blijven zitten in de derde klas. Het ministerie doet niets daaraan. U geeft het kind op te lossen ‘36+26’. Op de lange manier moet dat kind het als ‘36+20+6’ oplossen in de tweede klas. Wanneer dat kind in de derde klas komt, dan pas gaat het kind onder elkaar leren om op te tellen of af te trekken. Minister, de kinderen blijven zitten in de derde klas!”, benadrukte de politica.
Simpel in eerste en tweede klas
De NPS’er benadrukte dat de kinderen in de derde klas blijven zitten, omdat zij volgens de nieuwe methode zowel in de eerste als tweede klas het ‘heel simpel’ krijgen. Terwijl Etnel haar punt verder probeerde te onderbouwen, werd zij tot de orde geroepen door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die vond dat Etnel geen schoolboeken en optelsommen, maar de begroting moest bespreken. Etnel wees Geerlings-Simons erop dat zij dat niet zou doen, omdat een heleboel zaken het onderwijs rakende niet in orde zijn. “De kwaliteit van het onderwijs, kijk hoeveel is geïnvesteerd? De regering Bouterse 1 heeft miljoenen besteed in boeken!”, benadrukte Etnel. Uiteindelijk ontnam de parlementsvoorzitter haar het woord. “In plaats u die begroting behandelt, maakt u optelsommen”, stelde Geerlings-Simons.
‘Ik ga u uit de zaal verwijderen’
Terwijl Etnel buiten de microfoon al lopen doorging met haar tirade op het onderwijsbeleid, dreigde de assembleevoorzitter haar uit de vergaderzaal te verwijderen. Dat stoorde de NPS’er echter niet, waardoor zij luidkeels door de zaal uitdaagde om dat maar te doen. “Dan zet u mij uit de zaal! We leren de kinderen een hoop gekke dingen op scholen!”, aldus Etnel, die vond dat er een beter onderwijsbeleid onder president Venetiaan werd gevoerd. NPS-fractieleider Gregory Rusland vond dat systemen van het onderwijsbeleid die niet goed werken op de prestatie van leerlingen op scholen, wel deel zijn van de begroting. Hij vond dat er stipt op de spreektijd kan worden gelet, maar dat dat niet bevorderlijk is voor het werk dat een assembleelid moet doen.
Simons: Ik heb hier met een mond vol tanden moeten zitten
“Ik heb hier met een mond vol tanden moeten zitten onder de leiding van het Nieuw Front, omdat ik geen woord meer mocht zeggen. Want mijn tijd was om”, zei Geerlings-Simons als antwoord op Rusland. Zij benadrukte dat wel niet te doen met de NPS-fractie. “Uw fractie heeft meer dan de afgesproken tijd gekregen en terwijl ik het lid de kans geef om toch door te praten, begint het lid sommen te maken hier in de begrotingsbehandeling. Wanneer wij weinig tijd hebben, dan lezen wij onze voorstellen snel achter elkaar. Ik hou er niet van om leden de mond te snoeren”, stelde de DNA-voorzitter. Zij bleef erbij dat de inhoud van de spreekbeurt van Etnel geen relatie heeft met de begroting. Daarnaast werd benadrukt dat het niet netjes is om op zo een manier om te gaan in de vergadering. NDP-parlementariër Rachied Doekhie stelde voor dat Geerlings-Simons haar tolerantiegraad bekijkt door gewoon strak te werk te gaan en geen enkele uitzondering te maken.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: