BvL/ALS betwijfelt start ALO in november

Frontfoto2Alhoewel Onderwijsminister Lilian Ferrier onlangs in De Nationale Assemblee (DNA) aangekondigd heeft dat de nieuwe inschrijvingen op de Academische Leraren Opleiding (ALO), voorheen Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), in november van het huidig jaar van start gaan, betwijfelt vakbondsleider Reshma Mangre dit. Tijdens haar persconferentie op 27 mei liet zij weten dat veel zaken nog niet in place zijn om over een adequate transformatie van het IOL te kunnen praten. Formeel is de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) niet eens in kennis gesteld over de nieuwe ontwikkelingen; de bonden moeten via de media vernemen dat ALO in november zal starten.
Mangre acht het van belang dat het ministerie de belangrijke actoren (onder andere de vakbond en het IOL) erbij betrekt. Tot nog toe is dit niet het geval. Zo heeft de vakbondsleider geen enkel idee in wiens handen de transformatie van het IOL is gelegd. “De prebacheloropleiding start in november, maar ik heb mijn twijfels daarover. Ik weet nog niet eens of het curriculum af is. Wanneer de studenten zover zijn om af te studeren van ALO, om vervolgens ingezet te worden op de 11-jarige basisschool, dan hebben we weer een gap gecreëerd, want wie gaat dan lesgeven op de mulo en middelbare scholen? Zijn er al voorzieningen getroffen? Is er al een masteropleiding daarvoor? Nu al is er een gap, omdat het IOL geen inschrijvingen heeft gehad in het afgelopen jaar.” Aanstaande woensdag is het bestuur van BvL/ALS uitgenodigd door de minister. Mangre zal van de gelegenheid gebruikmaken om alle onduidelijkheden over ALO recht te trekken.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: