Shaif Basier: “Surinaams volk is vertrouwen in politiek kwijt”

Shaif Basier, voorman van de nieuwe politieke partij in Suriname, Lijst Basier
Shaif Basier, voorman van de nieuwe politieke partij in Suriname, Lijst Basier
“Een regering kan niet regeren zonder brede steun uit de samenleving. En die ontbreekt. Uit ons eigen veldonderzoek blijkt dat ons Surinaamse volk haar zelfvertrouwen en vertrouwen in de politiek vrijwel kwijt is”, zegt Shaif Basier, trekker van de politieke partij: Lijst Basier. “De veiligheid van onze natie en onze soevereiniteit is in gevaar. Onze grondwet werd recent geschonden door het parlement, de DNA. Internationale compliance regels ter voorkoming van terrorisme en witwaspraktijken worden geschonden. Maar niet alleen deze regering treft blaam. 43 jaar lang hebben partijpolitici geen Wet Openbaarheid van Bestuur kunnen leveren aan ons. Partijpolitiek houdt iedere dag nog, de jaarrekeningen van onze staatsbedrijven geheim voor het publiek. Er is hierdoor geen deugdelijke inzicht in hoe onze bodemrijkdommen 43 jaar lang zijn verkwanseld”, zegt Basier aan Dagblad Suriname.
Buitenlanders bevoordeeld
“Wij onderhandelden zeer slecht met buitenlandse investeerders zoals Iamgold en
Newmont. Ik ben er een voorstander van dat in onze industriepolitiek de resource based industrieën zoveel als mogelijk in handen van Surinamers terechtkomen”, vindt de Lijst Basier-voorman. “Er is geen transparantie in gronden en concessies die vertrekken in de diepe zakken van buitenlanders. Grote goudvoorraden vertrekken iedere maand illegaal uit ons land zonder controle of belastingheffing. Zonder transparantie worden peperdure concessies en gronden verkocht aan niet-Surinamers. Partijpolitici hebben 43 jaar lang iedere burger en iedere familie persoonlijk benadeeld. 43 jaar lang heeft men geen Raad van Commissarissen geïnstalleerd bij een belangrijk instituut als het Clad. Dit is kortgeleden pas gebeurd”, zegt Basier.
Laag cijfer financieel beleid Bouterse
Het cijfer voor het financieel beleid voor ons gehele land en ook de regering Bouterse is zeer laag volgens Basier. “Ik ken veel NDP’ers, het zijn mijn vrienden en ik heb mij altijd waar ik kan, ingezet om bij te dragen aan het succes van de regering Bouterse. Maar de regering Bouterse wordt momenteel gegijzeld door externe partijen, ad-hoc brandjes blussen, een groot personeelsverloop en technische factoren. Zij is hierdoor feitelijk gehandicapt en demissionair. De USD-koers zou als gevolg volgens 1 scenario zelfs naar 27 kunnen gaan in plaats van het prijspunt van 8 nu. Dit zou voor grote groepen Surinamers desastreus zijn”, aldus Basier.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: