Langdurige stress, dat moet je niet willen

1 Locomotorius FOTO 2 (2)
1 Locomotorius.Heeft u gehoord van Charlotte Heffelmire uit Fairfax? Het meisje dat officieel tot heldin was uitgeroepen. 3 jaar geleden was haar vader aan het sleutelen aan zijn truck, toen de truck plotseling op hem viel. De toen 19-jarige Charlotte bedacht zich geen moment en tilde met alle spierkracht (en wilskracht) die ze bezat, de truck op en bevrijdde op die manier haar vader. Bij deze Charlotte trad haar vecht-vluchtmechanisme sterk in werking. Wij hebben dat allemaal. Het is een mechanisme dat ervoor zorgt dat we in stressvolle situaties, klaar staan voor actie. In een stressvolle situatie zorgt uw brein ervoor dat uw lichaam zich in heel korte tijd kan voorbereiden op twee mogelijke reacties: vechten of vluchten. Uw hart gaat sneller pompen om bloed naar de skeletspieren van armen en benen te sturen, zodat u kunt vechten of vluchten. U gaat dieper ademen om meer zuurstof te krijgen. Uw bloeddruk stijgt, zodat er meer brandstof en zuurstof naar uw spieren, hart en hersenen gaan. Er komt glucose in uw bloedbaan voor energie om te vechten of te vluchten. En u gaat zweten om uw spieren af te koelen. Deze fysiologische reactie op een stressvolle situatie is binnen een paar seconden compleet.
Een korte stressvolle situatie kan uw lichaam prima verwerken. Is het gevaar geweken, dan is uw lichaam binnen een paar minuten of uren weer hersteld. Helaas zien we heel veel mensen om ons heen, die continu stress ervaren. Vooral vanwege de slechte economische situatie in Suriname. Hoe krijg ik brood op de plank? Hoe betalen we deze maand de rekeningen? De bustarieven zijn weer gestegen; hoe ga ik naar mijn werk? Uw lichaam is er niet op gebouwd om onder continue stress te leven. Als dat wel gebeurt, kunnen er allerlei ziektes ontstaan die zelfs tot de dood kunnen leiden. Ja inderdaad, u leest het goed. Van langdurige stress kunt u uiteindelijk overlijden. En dus is het voorkomen of verminderen van langdurige stress van levensbelang.
De lijst van ziektebeelden die het gevolg kunnen zijn van stress is heel lang en het ontstaan van deze ziektes wordt ook niet altijd door stress veroorzaakt. Omdat het belangrijk is dat u bewust bent van de mogelijke risico’s van stress, geven wij een lijstje met mogelijke ziektebeelden: hoofdpijn, verhoogde kans op een hartinfarct of beroerte, minder zicht, gehoorverlies, aderverkalking die kan leiden tot een hartaanval of beroerte, diabetes mellitus, diarree, misselijkheid, overmatig zweten, trombose, hoge bloeddruk, slapeloosheid, vatbaarder voor infecties en kanker.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan zult u denken, maar dat hoeft gelukkig niet. Een stressvolle situatie kunt u niet altijd vermijden, maar de manier waarop u met de stressvolle situatie omgaat wel. Als u minder heftig met uw hoofd reageert op een stressvolle situatie, reageert uw lichaam ook minder heftig en brengt u minder schade toe aan uw lichaam. Zorg in de eerste plaats dat u voldoende water drinkt (1,5 tot 2 liter per dag). Dat heeft uw lichaam onder andere nodig om afvalstoffen te vervoeren en uw lichaamstemperatuur te regelen.
Gezonde voeding is heel belangrijk om uw lichamelijke reactie op langdurige stress te verminderen. Onder invloed van stress maakt u veel adrenaline aan en voor de aanmaak van adrenaline heeft u onder andere, vitamine B6 nodig. Maar ook voor de aanmaak van melatonine (waardoor u in slaap valt) heeft u B6 nodig. Als u dit al heeft opgemaakt voor de aanmaak van adrenaline, wordt het wel heel moeilijk om in slaap te vallen. Vit. B6 haalt u o.a. uit vlees, eieren, brood. En zo zijn er nog veel meer vitamine en mineralen die u door de invloed van stress snel te kort kunt komen.
Tijdelijk aanvullen met supplementen, kan u helpen om voldoende energie te hebben om de stress te lijf te gaan. Laat u wel goed adviseren over het slikken van supplementen, zodat u geen schade aan uw lichaam toebrengt. Om stress te reduceren; ga af en toe buiten de stad. Zoek de natuur op. Wat dacht u van Brownsberg natuurpark, Kabalebo, Palumeu, Bigi Pan, Cola kreek, Brokopondostuwmeer? Niet slecht toch? Doe verder ontspanningsoefeningen, laat u regelmatig masseren en blijf sporten. Voor deze laatste drie, kunnen wij u van dienst zijn. Contact ons vandaag nog.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: