Aantal malariagevallen sinds 2006 met 90% afgenomen

Het aantal suspecte en positief geteste malariagevallen (opgenomen in ziekenhuis) is sinds 2006 met meer dan 90% gereduceerd in Suriname. In de dorpsgemeenschappen is de ziekte bijna volledig onder controle. Alleen de grensstreek met Frans-Guyana en mobiele gemeenschappen waar goudmijnwerkers actief zijn in het binnenland zijn nog kwetsbaar voor malaria. Het aantal gemelde gevallen dat positief is getest voor malaria is van 2013 tot 2017 gedaald met 66.7%. De cijfers over 2018 waren tot gisteren bij het Bureau Openbaargezondheidszorg (BOG) nog niet te verkrijgen.
Malaria is een door muggen overgedragen ziekte veroorzaakt door Plasmodium-parasieten. In 2017 vonden wereldwijd naar schatting 219 miljoen gevallen van malaria plaats en stierven er 435.000 mensen, voornamelijk kinderen in de Afrikaanse regio.
In de afgelopen jaren zijn 9 landen door de WHO-directeur-generaal gecertificeerd als zijnde ‘malaria geëlimineerd’: Verenigde Arabische Emiraten (2007), Marokko (2010), Turkmenistan (2010), Armenië (2011), Maldiven (2015), Sri Lanka ( 2016), Kirgizië (2016), Paraguay (2018) en Oezbekistan (2018).
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze week aangekondigd dat Algerije en Argentinië de certificering van de malariavrije status hebben bereikt, wat betekent dat ze allebei de lokale uitzending gedurende minstens 3 opeenvolgende jaren hebben onderbroken.
Algerije, waar de ziekte in 1880 voor het eerst werd ontdekt bij de mens door de Franse arts Charles Louis Alphonse Laveran, is slechts het tweede land in zijn Afrikaanse regio dat de status zonder malaria heeft gehad. Het eerste land was Mauritius, dat in 1973 werd gecertificeerd. Algerije rapporteerde zijn laatste malaria-gevallen in 2013.
“Algerije heeft de rest van Afrika laten zien dat malaria kan worden verslagen door middel van leiderschap van het land, gedurfde actie, gedegen investeringen en wetenschap. De rest van het continent kan van deze ervaring leren”, zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika.
Argentinië is het tweede land in de regio Amerika dat in 45 jaar na Paraguay is gecertificeerd in 2018. Argentinië rapporteerde zijn laatste malaria-gevallen in 2010. Malaria-eliminatie werd in de jaren zeventig tot een doelwit gemaakt in Argentinië. Eliminatie werd bereikt door gezondheidswerkers op te leiden om huizen met insecticiden te sproeien, de ziekte te diagnosticeren door middel van microscopie en effectief te reageren op gevallen in de gemeenschap.
De WHO verleent malaria-vrije certificering wanneer een land heeft bewezen dat de transmissie in de keten gedurende minstens de voorgaande 3 opeenvolgende jaren is onderbroken. Landen moeten ook bewijzen dat de bestaande surveillancesystemen snel malariagevallen kunnen detecteren en erop kunnen reageren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: