Willem Mohamedhusain: “Meer onzekerheid voor ons in de bevolkingsvisserij”

1 Willem Mohamedhusain “Meer onzekerheid voor ons in de bevolkingsvisserij”1De ongewilde Chinese trawlers zijn nog steeds in Surinaamse wateren. Volgens de recentste beelden op Marinetraffic waren gisteren nog een aantal Chinese trawlers voor de kust van Suriname. Er waren tegen 15.00 uur nog 5 schepen Fu Yuang Yu (9808, 9809, 9811, 9812, 9813), twee ongenummerde en onbenaamde schepen en een vaartuig van de Maritieme Autoriteit Suriname in de buurt van elkaar. Het Visserscollectief had in ieder geval voorzien dat de Staat voor het gerecht gesleept zou worden vanwege de manier waarop zaken aan toe zijn gegaan binnen de besluitvormingsarena. Willem Mohamedhusain, voorzitter van het Vissercollectief, ziet het recente kort geding van Ross International Fisheries NV als een bevestiging van de waarschuwingen van het collectief.
“De wet stelt dat de boten niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden. De boten zijn te groot. Maar nog steeds komt niemand zeggen waarom de boten daar zijn. De president zelfs heeft ons (op Goede Vrijdag) beloofd de boten weg te zullen sturen. De rechter heeft nu aanbevolen dat de Kustwacht niet moet optreden. Dit is gewoon meer onzekerheid voor ons in de bevolkingsvisserij. Wij zijn naar het hoogste gezag gegaan. Wij zijn bij de rechter geweest. Wij weten zelf niet meer waar wij moeten aankloppen. Maandag zegt de minister van Biza dat de boten wegmoeten. Daarna komt dezelfde minister en zegt: ze zijn niet illegaal in Suriname. Ze hebben toestemming gehad. Dan hoor je een andere minister zeggen: de trawlers vissen niet. Dan hoor je dat Ross Fisheries de Staat voor het gerecht sleept. Dit is alleen maar onzekerheid voor ons”, aldus Mohamedhusain.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: