Thailand vervangt plasticverpakkingen met bladeren

1 Thailand vervangt plasticverpakkingen met bladeren1Als we echte rentmeesters van deze planeet willen zijn, moeten we veel problemen oplossen. Milieuvervuiling met plastic is een van de grootste. In een poging om de afhankelijkheid van plastic verpakkingen te verminderen en het te vervangen door iets duurzamer, hebben een paar supermarkten in Thailand voor een groenere optie gekozen: bladeren. De aanpak werd voor het eerst geïmplementeerd bij Rimping Supermarkets in Thailand en ging snel viraal op social media. Volgens de Supermarkets is dit niet alleen goed voor het milieu, maar ook kosteneffectief. Plasticproductie is gestaag toegenomen sinds het materiaal werd ontwikkeld. Wetenschappers proberen al jaren de aandacht van de mensen op dit probleem te vestigen. Plastic kan honderd of zelfs duizend jaar nodig hebben om uiteen te vallen, en het beland meestal op een stortplaats of in onze oceanen – waar het op verschillende manieren wezens bedreigt.
In Suriname is sinds de maand mei een aanvang gemaakt met een importverbod op styrofoam. Het importverbod zal gelden voor etensbakjes, borden, drinkbekers, vlees- en groententrays, en voor piepschuim dat vervaardigd is uit geëxpandeerde kunststof (styrofoam). Er is een overgangsperiode van zes maanden. Vanaf november zal het gebruik van styrofoamproducten binnen de voedselindustrie volledig verboden zijn. De roep naar het verbieden van plastictasjes is ook al geruime tijd klinkend. Daar is er nog geen formeel besluit over kenbaar gemaakt door de overheid.
De Europese Unie verbood onlangs plastic voor eenmalig gebruik en verscheidene andere landen nemen er ook serieuze maatregelen tegen. Vorig jaar stopte China ook met het importeren van afval van over de hele wereld, wat leidde tot een nieuwe crisis. Voordien zou ongeveer 30% van het afval in de wereld in China terechtkomen. Het Aziatische land concentreert zich nu op het recyclen van zijn eigen afval. Andere Aziatische landen proberen ook hun eigen weg te vinden om met plastic vervuiling om te gaan. Dit is een solide idee voor een manier om niet alleen het plasticverbruik te verminderen, maar ook om een duurzaam bedrijfsidee te ontwikkelen. Het is echter nog steeds onduidelijk of deze aanpak met succes op grotere schaal kan worden geïmplementeerd en in verschillende delen van de wereld kan worden geïmplementeerd. In ieder geval voor deze supermarktketen in Thailand lijkt het te werken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: