Noersalim over fabrieksschepen: ‘Kustwacht mag tot 31 mei geen onomkeerbare maatregelen nemen’

Noersalim over fabrieksschepenDe zes Chinese fabrieksschepen mogen tot en met 31 mei niet worden verdreven uit Surinaamse wateren. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zei gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) dat kort voor het verstrijken van het ultimatum op 22 mei, Ros National Fishery een rechtszaak tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken, in deze de Kustwacht, heeft aangespannen. De Kustwacht is door de rechter gevraagd om voor nu geen onomkeerbare maatregelen te nemen. Nadat Ros National Fishery het ultimatum te horen kreeg, is er volgens Noersalim om meer ruimte gevraagd. Echter, de Kustwacht reageerde negatief op dit verzoek. “Ze vroegen toen naar het kunnen bunkeren van brandstof, voeding en water. In afstemming met de pg is er toen wel toestemming gegeven om te bunkeren om te vertrekken. We hebben toen wel duidelijk aangegeven dat zij gebruik moesten maken van de loodsen van MAS, tanken bij een door de Staat aangewezen maatschappij en gelijk na het bunkeren Suriname permanent verlaten”, stelde de minister. Tot zijn verbazing bleek dat er ondertussen een rechtszaak aanhangig was gemaakt.
27, 29 en 31 mei behandeling zaak
Aanstaande maandag 27 mei zal de advocaat van de Staat antwoorden op de eis van Ros National Fishery. Hierna zal op woensdag 29 mei repliek plaatsvinden vanuit de zijde van de eiser, waarna de staat weer op vrijdag 31 mei zal dupliceren. “Dus in principe is tot en met 31 mei aan de Kustwacht gevraagd om als het ware geen maatregelen te treffen. De Kustwacht is ready om zijn taken uit te voeren, zoals dat in de wet is vastgesteld”, aldus Noersalim.
Visgrond bezet gehouden
NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai stelde voor dat de fabrieksschepen naar binnen varen en ergens anders op de Surinamerivier aan het anker worden gelegd. “Zodat de Surinamers ook zien dat de boten niet vissen. Als de boten daar op zee zijn, is er onzekerheid of ze vissen. Het punt is ook dat zij momenteel een visgrond bezetten, waarvan de bevolkingsvisserij gebruikmaakt”, aldus Ramsahai. NDP-fractieleider Amzad Abdoel vroeg of de regering ook een kort geding aanhangig zal maken tegen Ros National Fishery, omdat die tegen de voorwaarden heeft gehandeld. Noersalim stelde het voorstel van Ramsahai mee te nemen. Er zal gekeken worden welke technische mogelijkheden er zijn om dit te doen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: