Basier: “Ik kom om het volk te chanten met bigin bassi”

Shaif Basier, voorman van de nieuwe politieke partij in Suriname, Lijst Basier
Shaif Basier, voorman van de nieuwe politieke partij in Suriname, Lijst Basier
“De nieuwste politieke partij van Suriname trekt lering uit de fouten van partijpolitiek”, zegt Shaif Basier, voorman van de nieuwe politieke partij in Suriname, Lijst Basier. Dagblad Suriname vroeg aan Basier wat hij als nieuwe politicus zou doen om Suriname uit de financiële malaise te halen. “In de eerste plaats is de financiële crisis het resultaat van een groot gebrek aan beleid terzake de reële economie van export, werkgelegenheid, winst en belastingen. Dus er zal geïnvesteerd moeten worden in de reële economie. Maar daarvoor moet allereerst voldaan worden aan een belangrijke voorwaarde. Er is bovenal moreel leiderschap nodig in Suriname. Deskundig, integer en professioneel”, zegt Basier. “Met langetermijnvisie en creativiteit. Het volk moet duidelijke keuzes daarin kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat ik mezelf eerst voorstel aan het volk. Ik ben geen politicus maar een zakelijke ondernemer uit de internationale bankensector en accountancy. Het volk dient tot het inzicht te komen dat zij een echte keuze heeft in deze verkiezingen. Ten tweede dient het volk te worden overtuigd dat zij niks te verliezen heeft en alles te winnen met partij Lijst Basier en haar politieke partners. Wij zijn formeel wel partijen maar doen alles anders dan ouderwetse partijpolitiek. Allen die nog geen partners zijn van Lijst Basier, vertegenwoordigen benaderingen die niet hebben gewerkt in Suriname. Oude partijpolitiek wordt en werd geïnfiltreerd door egoïstische rijke individuen en internationale bedrijven, die ons land plunderen en kaal eten. ‘Wilt u meer van dat?’, vraag ik de burger. Ten derde dienen de burgers actief mee te doen door eigen verantwoordelijkheid te leren nemen. “Bigin bassi!” of “kar ke dekhao” noemen we dat. Ons programma gaat daarom gepaard gaat met kiezerseducatie, gericht op een nieuwe debatcultuur en collectieve integrale risicoanalyses, die zich kenmerken door constructiviteit en compassie.”
Burgers chanten
“Wij moeten de burgers overtuigen door hen te “chanten”. Dat is Surinaamse straattaal voor creatieve overredingskracht”, zegt Basier verder. “Niet omdat jij als burger 43 jaar lang steeds de verkeerde keuze maakt, betekent het automatisch dat een nieuwe partij fout is. Jij als burger hebt 43 jaar lang foutief gekozen. Jij hebt de fout gemaakt en niet Basier en zijn ploeg. Als wij Smart & Good Governance invoeren, onze schulden herfinancieren, ons overheidsapparaat middels een transitieplan ondernemender maken en ons midden- en kleinbedrijf grote ruimte en belastingfaciliteiten geven om te kunnen floreren, dan maken we grote kansen”, zegt de Lijst Basier-voorman.
Ecotoerisme
Uiterst belangrijk ook is het om ecotoerisme professioneel te implementeren tezamen met een universeel basisinkomen (UBI), dat wij o.m. nodig hebben om de allerzwaksten kansrijker te maken. Onze exploitatie van bodemrijkdommen dient constructief te concurreren met ons ecotoerismeprogramma, waarbij wij ecotoerisme moeten willen laten winnen, in het belang van natuur en milieu. Professionele en openhartige aandacht voor klimaatverandering is tevens fundamenteel en dient terstond hoog op de agenda te komen. Ik noem dit alles tezamen de “Basierificatie” van ons land, omdat we o.a. sterk leiderschap zullen moeten kiezen om dit alles te implementeren. Sterk inclusief leiderschap, die alle mensen betrekt en grote kansen geeft, ongeacht hun ras of economische klasse”, aldus Basier.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: