Patricia Etnel:“Accent inschrijfgeld verleggen naar toegankelijkheid onderwijs”

1“Accent inschrijfgeld verleggen naar toegankelijkheid onderwijs op elk niveau”Op 20 mei benadrukte Onderwijsminister Lilian Ferrier wederom dat het primair onderwijs in Suriname gratis is. Tegelijkertijd liet ze weten dat dit bij de hogere opleidingen anders ligt; nergens ter wereld is hoger onderwijs gratis. Zo toucheert de Anton De Kom Universiteit van Suriname (Adekus) jaarlijks SRD 160 miljoen aan subsidie, waarnaast studenten ook SRD 1.850 aan inschrijfgeld moeten ophoesten. De volksvertegenwoordiger Patricia Etnel (NPS) is van mening dat het accent van inschrijfgeld eens verlegd moet worden naar de toegankelijkheid van het onderwijs. “Onderwijs gaat inderdaad niet alleen om glo. We willen immers niet dat onze kinderen alleen tot glo gaan. Maar wat belangrijk is, is dat we naar het totaal plaatje kijken, dus vanaf glo tot aan de universiteit. Wat nog belangrijker is, is dat de minister aan de samenleving aangeeft hoe toegankelijk het onderwijs op elk niveau is”, accentueert Etnel in gesprek met Dagblad Suriname.
Met de verslechterde sociaaleconomische toestand veronderstelt Etnel dat de toegankelijkheid van het primair, secundair en tertiair onderwijs niet is wat het wezen moet. Dit zegt zij naar aanleiding van kreten vanuit de samenleving. “Als we kijken naar het ‘gratis’ onderwijs op de openbare basisscholen, dan moet SRD 65 aan materiaalkosten betaald worden. Daarnaast moet de leerstof veelvuldig gekopieerd worden, schoolspullen en schoolkleding moeten aangeschaft worden en schoolvervoer komt er ook bij kijken. Een kind kan niet met een lege maag naar school gaan, dus dat hoort ook in dit rijtje thuis. Al het geld schudden de ouders niet uit hun mouw.” Etnel beklemtoont dat gratis onderwijs niet bestaat in Suriname. Zij is ervan overtuigd dat Ferrier met haar opstelling in De Nationale Assemblee (DNA) onbekend is met de definitie van gratis onderwijs.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: