November start prebacheloropleiding Academie Lerarenopleiding

Onderwijsminister Lillian Ferrier
Onderwijsminister Lillian Ferrier
Vanaf het komend schooljaar, 2019-2020, spreken wij niet meer van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), maar van ALO (Academie Lerarenopleiding). Inmiddels is het programma voor de prebachelor instroomjaar voorbereid. Volgens onderwijsminister Lillian Ferrier is het ministerie samen met docenten, zowel van het IOL als van Adekus, bezig de cursusbeschrijving en curricula in te vullen. In november 2019 zal de nieuwe opleiding van de ALO van start gaan. “Hierbij zullen alle nieuwe studenten eerst de prebacheloropleiding moeten volgen. Na afronding van hun opleiding zijn ze bachelor in education en bevoegd om les te geven op de 11-jarige basisopleiding”, benadrukte de minister tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Studenten hebben zich het afgelopen jaar niet kunnen inschrijven, omdat het IOL niet meer zou bestaan volgens het ministerie. Ferrier stelde dat de inschrijving was stopgezet, zodat het ministerie samen met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) de totstandkoming van een academische lerarenopleiding kon voorbereiden. Het gaat om een aparte opleiding waar studenten afstuderen als bachelors in education.
Verkorte masteropleiding voor docenten IOL
Tegelijkertijd zullen de bestaande IOL-opleidingen worden afgebouwd. De aan de IOL verbonden docenten, die een MOB-diploma hebben, zullen in de gelegenheid worden gesteld om een verkorte masteropleiding te volgen, zodat de docenten van de ALO tenminste over een master- of doctorale opleiding beschikken. Daarnaast kunnen docenten tegelijkertijd ook aan de universiteit een bachelor behalen. “Het IOL is op dit moment niet eens een hbo-opleiding en dat kan niet. Je kan niet mensen opleiden die onderwijs geven aan onze vwo-studenten die zelf ook niet een goede academische opleiding hebben. Dus, het IOL gaat zich ontwikkelen tot inderdaad een kwalitatieve, goede hbo-opleiding, waarbij de docenten op zijn minst een masteropleiding hebben”, aldus de minister. NDP-parlementariër Naomi Samidin wees Ferrier erop dat de uitslagen van de verschillende middelbare scholen tegen de tweede week van juli is. Zie hoopt dat tegen die tijd zaken wel zover zullen zijn dat deze studenten voldoende voorlichting kunnen krijgen over hoe zij zich kunnen inschrijven op het IOL of de ALO.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: