Jitendra Kalloe: “Om irrigatiewater te kunnen garanderen, moet infrastructuur eerst hersteld worden”

De volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) is verheugd met het enthousiasme van Rabin Parmessar, de nieuwe bewindsman op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), om de rehabilitatie van de 3 pompgemalen te Wageningen veder gestalte te geven. Volgens de minister zal irrigatiewater geen breekpunt zijn tijdens de rehabilitatieperiode. In gesprek met Dagblad Suriname attendeert Kalloe erop dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Om irrigatiewater te kunnen garanderen, zijn niet alleen goed functionerende pompen nodig, maar ook goede infrastructuur. De infrastructuur is net als de huidige pompen van Wageningen zeer deplorabel. Kalloe vraagt zich daardoor af of de nieuwe LVV-minister er werk van zal maken om de slechte wegen en bruggen in Nickerie duurzaam op te knappen.
Vooralsnog kunnen er jaarlijks 12.500 hectare aan rijstarealen in Wageningen, Middenstandspolder en omliggende gebieden voorzien worden van irrigatiewater. Verwachtbaar is dat dit na de rehabilitatie van de pompgemalen kan oplopen naar 17.000 hectare aan rijstarealen. “Van de voorganger van Parmessar, Lekhram Soerdjan, hebben we helaas weinig inbreng gemerkt voor het opkrikken van de agrarische sector. Ik hoop dus dat Parmessar wel de daad bij het woord zal voegen.” Ondertussen zijn de problemen binnen de agrarische sector aan het cumuleren. Zo is er nog geen oplossing gevonden voor de oneerlijke verdeling van inkomsten in de rijstsector; de padieprijs is nog steeds aan de ongunstige kant. Ook is het vrij stil rondom de Suriname Agriculture Market Acces Project (Samap). Faciliteiten vanuit de overheid om de agrarische sector te stimuleren, zijn nauwelijks zichtbaar. Kalloe hoopt dat Parmessar een hechte samenwerking zal bewerkstelligen tussen de stakeholders. “In de afgelopen jaren zijn de agrariërs flink verarmd. Om uit deze misère te geraken, moet er heel serieus en zakelijk geïnvesteerd worden in de landbouw-, veeteelt- en visserijsector”, aldus Kalloe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: