Hoefdraad vindt voorstel VES fantastisch

Het voorstel van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), waarin vakantiegangers uit voornamelijk Nederland en Frans-Guyana ertoe gestimuleerd moeten worden om in plaats van Euro’s, cash US dollars mee te nemen naar Suriname, is volgens Financiënminister Gillmore Hoefdraad een ‘heel inventief en fantastisch voorstel’. “Alles en iedereen die op reis gaat vanuit de staat, waar ook ter wereld, wordt cash in euro’s uitbetaald. Dat helpt ons enorm. Het voorstel van de VES is gewoon goed. We moeten door blijven stimuleren dat de mensen met dollars hier inkopen”, zei de bewindsman gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). Sinds de inbeslagname van de 19,5 miljoen euro aan geldzending door het Openbaar Ministerie in Nederland, zijn er geen US dollars meer geïmporteerd. Daarvoor werden euro’s in het buitenland ingeruild om zo aan de behoefte van de US dollars op de Surinaamse markt te kunnen voorzien. Hierdoor hebben ook commerciële banken beperkingen opgelegd aan houders van valutarekeningen. Het loskrijgen van dit in beslaggenomen geld, is ondertussen mislukt. Hoefdraad zei op vragen van assembleeleden dat een team van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) samen met een advocatenteam hard bezig zijn dit probleem op te lossen. Volgens de bewindsman heeft Suriname voldoende vreemde valuta ter beschikking, maar het probleem is dat wij een cash-economie hebben. En juist daar ontstaat die dollar schaarste.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: