Getrouw betreurt link cocaïnevangst Frankrijk met Suriname

Justitieminister Stuart Getrouw vindt het betreurenswaardig dat een cocaïnevangst vorige maand door de autoriteiten in Frankrijk gelinkt is met Suriname. “Als klein land doen wij hard ons best om invulling te geven aan het antidrugsbeleid dat wij hebben uitgestippeld. Zowel nationaal als internationaal is er een goede samenwerking met diverse actoren om de drugshandel tegen te gaan”, zei de bewindsman tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Het gaat volgens mediaberichten om 492 kg cocaïne dat op 29 april in beslag werd genomen in een bacovencontainer uit Suriname. De drugs zaten verborgen in de metalen vloer van de container. De ontdekking is gedaan tijdens een inspectie van de container die via Guadeloupe kwam. De drugs hebben een straatwaarde van 40 miljoen euro.
Schepen controleren voordat zij havens Suriname bereiken
Naar aanleiding van de recorddrugsvangst enkele maanden geleden op de Jules Sedney Haven en de drugsvangst in Frankrijk, die vermoedelijk uit Suriname komt, hebben veiligheidsinstanties volgens Getrouw de controle op de haven aangescherpt. Hieronder vallen de Port Control Unit (PCU), die valt onder het directoraat Nationale Veiligheid, en het BID-team op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Binnenkort zal er ook een samenwerking komen met een andere organisatie die zal ondersteunen met trainingen en opleidingen van Surinaamse functionarissen om de controle en inspectie op de schepen op het water te kunnen uitvoeren. Het ligt in de bedoeling dat de schepen gecontroleerd worden alvorens zij de haven in Suriname bereiken. Het land wordt hierin ondersteunt door de UNODC. De DEA in Suriname en de VS hebben ook al geruime tijd een goede samenwerking met de regering. Er is momenteel een gezamenlijke inspanning tussen de ministeries van Juspol, Financiën en DNV om de aanschaf van nieuwe scanners te bewerkstelligen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: