20 jaar geëist in moordzaak Ye Xiang Xiang

Openbare aanklager Astrid Niamat heeft woensdag 20 jaar celstraf geëist tegen de verdachte Qinhhua Z. Hij wordt ervan verdacht op zondag 25 september 2016 de 44-jarige onderneemster Ye Xiang Xiang in haar woning aan de Coesewijnestraat op brute wijze om het leven te hebben gebracht. De verdachte werd twee dagen na de daad aangehouden. Uit het dossier blijkt dat de politie van Flora een melding binnenkreeg van een diefstal middels geweldpleging. Aldaar werd het slachtoffer Xiang Xiang levenloos aangetroffen met diverse ernstige diepe verwondingen aan haar hals, mond en linker onderarm. De verdachte kwam in beeld naar aanleiding van getuigenverklaringen. De eerste getuige, zijnde een buurvrouw van het slachtoffer, zag de verdachte om die bewuste morgen rond 07.00 uur over een schutting springen. De verdachte had eerder als arbeider gewerkt bij het slachtoffer. Hij had een rugtas die zwart/rood van kleur was bij zich. Deze getuige heeft bij de politie de verdachte positief herkend op een foto als te zijn de man die op die bewuste morgen bij het slachtoffer is geweest. Deze verklaring en nog een verklaring van een andere getuige nam het Openbaar Ministerie (OM) als bewijs mee. De tweede getuige had de verdachte na een kwartier gezien achter een zinkplaten schutting bij een bosschage aan de Mericoweg. Hij herkende deze verdachte als te zijn de arbeider die bij het slachtoffer werkte. Ook deze getuige had een tas bij de verdachte gezien. De vervolging nam ook de verklaring van de verdachte als bewijs mee. De verdachte is teruggekomen op zijn eerder afgelegde verklaring. Hij verklaarde niet de intentie te hebben gehad om het slachtoffer van het leven te beroven. Hij was van plan onopgemerkt wat geld weg te nemen, maar werd kennelijke door het slachtoffer gesnapt. Zij begon te gillen, waardoor hij genoodzaakt was haar mond dicht te drukken. Het slachtoffer begon tegen te stribbelen en de verdachte sneed daarbij haar keel en hals door. Daarnaast bracht hij haar verschillende malen steken toe ter hoogte van de borst. Na zijn daad begaf de verdachte zich in de slaapkamer, alwaar hij verschillende geldbedragen in USD, Euro, SRD en Chinese munteenheid wegnam. Volgens de verdachte ademde het slachtoffer toen hij haar opschoof om weg te gaan via de deur waar zij lag.
Op de rechtszitting verklaarde de verdachte dat hij vaker ruzie kreeg met het slachtoffer omtrent zijn salaris. Hij kreeg steeds USD 100 tot USD 200 per maand en werd de rest van zijn geld gespaard door zijn werkgever. Na 2 jaar wilde de verdachte zijn geld om het naar China over te maken, echter werd hij weggejaagd door zijn werkgever. Uit boosheid besloot de verdachte om in te breken in de woning om geld buit te maken. Volgens het OM is de verdachte strafbaar. Bij de straf hield Niamat rekening met de persoon van de verdachte. Hij is first offender. Zij eiste een celstraf van 20 jaar met aftrek. Op de verdachte zijn diverse geldbedragen aangetroffen. De familie heeft een geldbedrag van USD 5.000 aangegeven. Dit bedrag wordt aan de echtgenoot van het slachtoffer teruggegeven. De rest van het geld mag aan de verdachte worden teruggegeven. Gedurende zijn detentie krijgt de verdachte ook psychische begeleiding. Op 10 juli komt advocaat Harold Belfor aan het woord. De verdachte blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: