Snakebite app zal helpen economie te digitaliseren

Frontfoto 2“Jaarlijks 70 personen op intensive care”

Telesur is al enige tijd bezig om ICT naar een hoger niveau te tillen. Suriname Snakebite Initiative heeft in samenwerking met het staatstelecombedrijf een app gelanceerd die structuur moet brengen in de beschikbare informatie over slangenbeten. “De informatie die hier en daar ligt, wordt via de Snakebite App gestructureerd”, zei Telesur directeur Mike Antonius tijdens de launch, afgelopen vrijdag.
Voor Telesur is het belangrijk om aan deze app te werken omdat het past binnen de e-Suriname vision. Het telecombedrijf participeert in een aantal e-services. Antonius noemde het e-pay platform als een van de belangrijke applicaties, omdat deze geldt als de motor van de e-Suriname vision. Sumarket is een ander voorbeeld waar Telesur met trots naar kijkt. Ook het Unified Payment Platform Suriname, dat werkt aan een e-payment, is een ontwikkeling die voor Suriname in de e-business een stap vooruit is.
De Snakebite App is een ontwikkeling op het gebied van e-health. “Telesur ondersteunt dit initiatief om impulsen te geven aan derden over de vele mogelijkheden die er zijn wanneer er zoveel capaciteit aan gebruikers worden geleverd”, zei Antonius. Het Telesur nationaal breedbandproject ziet de directeur als de fundering, die heel hard nodig is voor het digitaliseren van de Surinaamse economie. “Ook de Snakebite App zal daarin zijn steentje in bijdragen.”
De Snakebite App is een idee van Suriname Snakebite Initiative (SSI). Deze taskforce is ontstaan uit de Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis in samenwerking met het Scientific Research Center Suriname. Het team bestaat uit: intensivist Navin Ramdhani, hoofd Intensive Care AZP, internist en klinisch immunoloog Rakesh Bansie, ICT-specialist Anjali Badal, dataspecialist Anisma Gokoel en Wilco Zijlmans, hoofd research center van het Academisch Ziekenhuis. Kevin van het Kruys is eveneens verbonden aan het project als onderzoeker.
Ramdhani is de initiatiefnemer van het SSI-project. “Vijf jaar geleden zijn wij begonnen met het in beeld brengen van slagenbeten door na te gaan hoe vaak dit voorkomt in Suriname”, vertelt Ramdhani. Een andere vraag die voor het team van belang was, is waar de patiënten terechtkomen en wat er met de patiënten gebeurt. Het team kreeg alleen patiënten die gecompliceerde infecties of orgaanfalen hadden. Deze kwamen vervolgens op de intensive care terecht.
Een collega, die de opleiding in het Diakonessenziekenhuis had gevolgd, heeft toen gezien dat er een protocol werd gehanteerd en dit protocol is geadopteerd door het team. “We dachten, we gaan het wiel niet opnieuw uitvinden, maar direct implementeren”, vertelt Ramdhani. Hierna is er een procedure ontwikkeld om slangenbeten sneller in beeld te krijgen. Ramdhani legt het belang hiervan uit, omdat het er onduidelijkheid bestond welke afdeling binnen het ziekenhuis de binnengekomen patiënt moest behandelen vanwege de complexiteit en de gevolgen van de wonden. Op de EHBO is er een protocol geïntroduceerd om patiënten eerder te detecteren. Het gevolg hiervan was dat het team zag dat het op jaarbasis 60 tot 70 patiënten kreeg op de intensive care. Het team heeft ook data van de afgelopen 10 jaar opgezocht en onderzocht om erachter te komen welke type personen en in welke gebieden het meest in contact komen met slangen. Hierbij is ook naar de economische gevolgen voor de economie van Suriname gekeken. De consequenties van een slangenbeet hebben namelijk ook een financiële impact. Ramdhani wijst op het aantal ligdagen en het kostenaspect van de behandelmethoden.
Het team heeft in dit traject gekeken naar de implementatie van het protocol en het toedienen van het antigif in een eerder stadium. Op basis van de bevindingen is dit ‘Snakebite initiatief’ ontstaan, omdat er missing links werden geconstateerd in de data. “Het team kwam tot de conclusie dat het zelf data moest gaan ‘minen’”, licht Ramdhani toe.
Om dit miningsproces mogelijk te maken, is contact opgenomen met Telesur waarna er een samenwerking is ontstaan. “De app is primair ontwikkeld om research te doen”, laat Ramdhani weten. Twee andere zaken die de met de app worden nagestreefd, zijn het verlenen van efficiënte zorg en het kritisch bekijken van de zorgverstrekking bij slangenbeten. “Het grote doel is dat wij data kenbaar maken voor de hele wereld vanuit Suriname, want dit is in de hele wereld een hot issue. Overal vinden slangenbeten plaats en men is op zoek naar data hierover”, aldus Ramdhani.
RB

error: Kopiëren mag niet!