Noersalim: ‘Chinese trawlers niet illegaal hier’

Biza-minister Mike Noersalim
Biza-minister Mike Noersalim
Fabrieksschepen mogen wel binnenvaren om te tanken

De zes Chinese fabrieksschepen zijn niet illegaal aanwezig in Surinaamse wateren. Zij zijn er met toestemming van het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) en de loods van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Dit heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken gisteren meegedeeld in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman had een dag eerder aangekondigd dat deze trawlers tot woensdag de tijd hebben om zich te verwijderen uit de Surinaamse wateren. “Er is nergens een verbod dat zij niet mogen bunkeren of brandstof of water mogen aanschaffen voor de mensen die wel op de schepen zitten”, benadrukte de bewindsman op vragen van Abop-parlementariër Edward Belfort. De volksvertegenwoordiger beweerde dat de schepen vrijelijk de Surinamerivier binnenvaren om te tanken, ondanks dat zij illegaal hier zijn. Noersalim voerde aan dat het niet technisch niet mogelijk is om zoveel mijlen voor de kust van de Surinamerivier te tanken. “Als ze hun motoren aan moeten hebben, moeten ze olie hebben. Dus op basis van dat technische moeten ze hier tanken. Ik weet niet waar ze moeten tanken”, stelde de minister. Hij benadrukte wel dat ervoor nu slechts een verbod is op vissen in Surinaamse wateren. Vandaar dat de procureur-generaal, na een paar van de mensen te hebben opgebracht, waarschijnlijk geen gronden heeft gevonden voor de inverzekeringstelling en de mensen heeft teruggestuurd.
Prematuur om vervolgstappen aan te geven
PL-assembleelid Ingrid Karta-Bink vroeg de minister wat hij zal doen wanneer hij deze schepen donderdag nog steeds in Surinaamse wateren ziet. Noersalim beantwoordde deze vraag voorzichtig en stelde het nu te prematuur te vinden om dit soort strategieën in het openbaar prijs te geven. Wel zullen vervolgstappen in overleg met het Openbaar Ministerie plaatsvinden. Edward Belfort stelde niet tevreden te zijn met het antwoord dat de schepen uiterlijk woensdag uit Surinaamse wateren moeten verdwijnen. “Eerder hebben wij hier een aantal zaken gehad deze fabrieksschepen rakende. Nu horen wij weer uiterlijk morgen. Welke garantie kunt u geven dat deze schepen weg zullen gaan? Hoe komt het dat ze illegaal zijn en zonder loods de Surinamerivier opvaren richting zuiden en een paar uren daar blijven om te tanken? Wie geeft ze toestemming om te tanken? Straks varen zij de Wijdenboschbrug aan en dan hebben wij weer problemen”, benadrukte de Abop’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: