Akiemboto: ‘Overname 30% aandelen door Staatsolie goede deal’

De overname van de 30% aandelen van de Staat in de Saramaccaconcessie van Rosebel Gold Mines/Iamgold door Staatsolie is volgens minister Sergio Akiemboto een uitstekend besluit van de regering. Tijdens de begrotingsbehandeling gisteren vroeg VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien hoe de regering van plan is om deze 30% aandelen over te dragen. De machtiging aan de Staat is gegeven om via Staatsolie deel te nemen in de joint venture voor 30%. Akiemboto benadrukte dat hij nog niet weet hoe deze aandelen zullen worden overgedragen. Wel weet hij dat op termijn dit een heel goede deal zal zijn voor het land. Aanvankelijk was de verkoop van de aandelen voor US$ 75 miljoen zo goed als beklonken. De raad van ministers had al goedkeuring hieraan gegeven. De wijziging van de Delfstoffenwet was al bij de Staatsraad voor advies. Vanuit de oppositie kwamen vanaf het begin protesten over de verkoop. Uiteindelijk vroeg ook de NDP-fractie de president om deze kwestie in heroverweging te nemen. Bouterse besloot de verkoop af te blazen en trok de ontwerpwet in. Vorige week deelde het staatshoofd mee dat Staatsolie de aandelen overneemt. Hoe de overname precies plaatsvindt en wat de voorwaarden zijn, is ook niet duidelijk geworden op de persconferentie van de president. Staatsolie heeft al 25% aandeel in de Merianmijn van Newmont.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: