Onderwijsminister: ‘Hogere opleidingen nergens ter wereld gratis’

Onderwijsminister Lillian Ferrier ligt niet wakker van de continue kritiek op de oplopende kosten en vooral inschrijfbedragen op hogere onderwijsinstellingen, waaronder ook de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus). “Ik denk dat wij ons bewust moeten zijn dat als wij kwalitatief goede opleidingen willen geven, dat dat niet gratis gaat. Nergens in een land is dat gratis. Universitaire opleidingen en opleidingen aan de hogere instituten kosten geld”, zei de bewindsvrouw gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de minister wordt meer dan SRD 160 miljoen aan subsidie aan de Adekus gegeven. En hoewel de universiteit een sui generis instelling is, betalen studenten geen collegegeld maar slechts het inschrijfgeld. “Daarmee kan de universiteit dus niet zelfvoorzienend zijn. Maar als er nu al geklaagd wordt dat zelfs de inschrijfgelden te hoog zijn, denk ik dat we ook hier een brede dialoog moeten voeren. Wat willen wij nou met onze universiteit?”, aldus de minister. In de afgelopen 7 jaren heeft de regering jaarlijks verhogingen op Adekus doorgevoerd. In 2010 was het inschrijfgeld nog SRD 625 en is deze inmiddels gebracht naar SRD 1850, een verhoging van bijkans 200%.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: