Onderwijs wil af van hoge subsidiekosten Fibos

1Onderwijs wil af van hoge subsidiekosten FibosFerrier: ‘Zelfs de waterrekening van kathedraal wordt door ons betaald’

Minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) wil af van de hoge subsidiekosten bij de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos). Vandaar dat het subsidiebesluit van 1939 heel binnenkort onder een vergrootglas zal worden geplaatst. Tijdens de begrotingsbehandeling gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) hebben verschillende assembleeleden kanttekeningen geplaatst over de verwaarlozing van schoolgebouwen in het binnenland, die vallen in het Fibos en voornamelijk de Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS). Ferrier voerde aan dat Fibos zich op het standpunt houdt dat de schoolbijdrage SRD 250 moet zijn, zodat ze de scholen kunnen onderhouden. “Nu blijkt dat zij dat niet doen. Ik heb ook geen jaarverslagen gehad van de Fibosscholen over wat er dan wel met de bijdrage gebeurd is. De enige oplossing voor het ministerie is om dat hele subsidiebesluit van 1939 heel grondig te gaan herzien”, stelde zij.
Fibosscholen vragen geld, niet het ministerie
“Wanneer wij SRD 305 miljoen subsidie geven aan de Fibos voor 44.500 leerlingen, leerkrachten en daarnaast ook hun overheadkosten betalen, en voor de RKBO zelfs de waterrekening van de kathedraal betalen, dan begrijpt u dat wij echt wel moeten gaan kijken naar wat wij daarvoor terugkrijgen”, stelde Ferrier. Het zijn volgens haar juist de Fibosscholen die schoolgeld vragen en niet het ministerie. “Er wordt inderdaad gezegd dat onderwijs gratis is. Die toezegging is gedaan voor het primair onderwijs. En nog steeds houdt het ministerie zich daaraan.”, aldus de minister.
Openbare school in Godo Olo
Ferrier overweegt daarom ook om naar de gevoelens van de plaatselijke gemeenschap te luisteren en een openbare basisschool neer te zetten in het dorp Godo Olo. De basisschool in dit dorp die aan de EBGS behoort, is in maart ingestort. Sindsdien heeft de EBGS geweigerd een andere school op te zetten. Volgens Ferrier is na bemiddeling van haar collega van Regionale Ontwikkeling schriftelijk aan haar door de leiding van de plaatselijke bevolking medegedeeld dat zij geen EBGS-school meer in het dorp willen hebben. De minister voerde aan dat na de instorting van deze school zij de volgende dag direct met haar collega van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, is afgereisd om de situatie persoonlijk te bezichtigen. “De directeur van het EBGS- onderwijs was in het buitenland. Ik heb contact gemaakt met de praeses van de EBGS en ik heb de situatie doorgepraat. De EBG is pas 3 tot 4 dagen daarna afgereisd. U moet zich voorstellen dat die mensen wel de schoolbijdrage hebben betaald. Maar wat krijgen zij ervoor terug? Als u ziet waar het kantoor is van het hoofd van de school. Dat is gewoon een hok. Ik begrijp ook de gevoelens van het plaatselijke onderwijsteam. Een geweldig team op zich, maar ze voelen zich zwaar in de steek gelaten door EBG”, aldus de minister.
Woongelegenheid leerkrachten wordt ook meegenomen in planning
In de planning zal ook de woongelegenheid van de leerkrachten worden meegenomen, omdat daar de EBGS ‘het heel erg heeft laten afweten’. “Ik ga wel naar het veld en ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe de mensen moeten wonen. Zo ga je niet met de mensen om”, aldus de minister.
Breeveld: ‘EBG aan een kant gezet als oud vuil’
DOE-parlementariër Carl Breeveld maakte de bewindsvrouw duidelijk dat zij met deze uitspraken opzettelijk een negatief beeld probeert te scheppen over EBGS-scholen. “De minister doet voorkomen alsof de openbare scholen er uitstekend uitzien, alsof alles in orde is. Wij komen ook in het veld en wij weten hoe openbare scholen er soms uitzien, hoe toiletten niet werken. Het komt dan op mij over alsof de EBGS op Godo Olo dan niet in staat geweest is om de school aan te pakken, dat dan de EBG-scholen niet goed of niet in orde zouden zijn.”, benadrukte Breeveld. Hij herinnerde Ferrier aan de uitspraken van raadsadviseur Eddy Jozefzoon in DNA zelf, die in hoedanigheid van voorzitter van de presidentiële commissie Onderwijs, beloofd had dat alle renovaties van scholen gedaan zouden worden door die commissie waarvan hij voorzitter was. “Wij moeten daarom gezamenlijk werken aan een oplossing. Niet dat er nu een nieuwe school door de overheid zal worden gebouwd en de EBGS nu gewoon aan de kant wordt gezet als oud vuil”, aldus Breeveld.
Nading: ‘Zelfs een kip ga je daar niet in die lokalen willen plaatsen’
In tegenstelling tot Breeveld stelde NDP-parlementariër Aida Nading dat er een brief door de bewoners gestuurd was naar het EBG, maar dat deze geweigerd heeft de school te bouwen. “Gaat u kijken naar de EBG-scholen in het binnenland en hoe ze eruitzien. Zelfs een kip ga je daar niet in die lokalen willen plaatsen. Gaat u kijken lid Breeveld naar EBG Mooi Taki. Ik zou mijn kind daar niet naar school sturen. Nu is de situatie nijpend. De school is gesloten, de leerlingen zitten thuis en de toets staat voor de deur. Wat voor behandeling is dat?”, aldus Nading. Zij wil weten wat de EBGS precies wil doen met de scholen in het binnenland.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: