VES-voorstel nog geen prioriteit overheid

“Gestructureerde aanpak op staatsniveau is vereist voor wegwerken schaarste USD”

Het is al enkele weken dat de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een tijdelijke oplossing heeft aangereikt om de USD-problematiek het hoofd te bieden. Het betreft een voorstel om de vakantiegangers uit voornamelijk Nederland en Frans-Guyana ertoe te bewegen om in plaats van Euro’s cash USD mee te nemen om hun vakantieperiode in Suriname te bekostigen. Wat is er ondertussen bereikt met dit voorstel? Deze vraag werd voorgelegd aan de secretaris van VES, Steven Debipersad, die aan Dagblad Suriname te kennen gaf dat het voorstel op staatsniveau helaas nog niet is omgezet tot een werkbare campagne.
Tot nog toe zijn er geen andere voorstellen gepresenteerd vanuit de samenleving. “We zijn aan het praten met belangrijke actoren zoals de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) en Centrale Bank van Suriname (CBvS). Voor nu is het een voorstel maar het moet verder uitgewerkt worden tot een campagne. Alle actoren erkennen de ernst van de zaak. Het ligt nu aan de autoriteiten om beleid te maken, wij kunnen slechts helpen met nadenken over oplossingen.” Naar zeggen van Debipersad is het VES-voorstel wel in goede aarde gevallen, echter moet het getransformeerd worden naar een campagne waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) in de voorlinie moet staan samen met de ambassade van Nederland en Frans-Guyana.
“Het is de bedoeling dat de overheid via Buza haar werkarmen informeert dat Suriname een grote behoefte heeft aan USD. Op het moment dat deze informatie wordt doorgegeven aan de ambassades/werkarmen kunnen die overgaan tot het promoten van het VES-voorstel.” Debipersad verduidelijkt dat deze voorlichting in principe vanuit het hoogste niveau van Suriname moet komen: de overheid. “Alleen de overheid mag communiceren namens Suriname. We hopen dat dit snel gestalte krijgt, want die urgentie is er.” Alhoewel VES haar deel doet, ligt veel aan de overheid. Bij de vakantiegangers, die Suriname moeten voorzien van USD, is het niet gebruikelijk om de Euro’s om te wisselen naar USD. Om die extra handeling te stimuleren dient de staat te interveniëren. “Het gaat om een serieuze aangelegenheid dat gestructureerd aangepakt moet worden”, aldus Debipersad.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: