Vijfde ondertekeningsessie Verklaring van Paramaribo

Vijfde ondertekening sessieGisteren hield het bestuur van Parea, de vereniging van gay-, bi- en transman-professionals in Suriname, de vijfde ondertekeningsessie. Het ging hierbij om het tekenen van de verklaring van Paramaribo. Bij deze hebben werkgevers een verklaring getekend, waarin de werkgevers vastleggen dat zij binnen het bedrijf de werknemers, die behoren tot de LBGT-gemeenschap, gelijkwaardig zullen behandelen. Door deze actie streeft Parea ernaar dat dezelfde rechten worden verkregen voor deze doelgroep als de hetero collega’s, zegt de voorzitter van Parea, Juan Pigot. In totaal hebben ongeveer 75 bedrijven deze verklaring getekend, inclusief de grootste particuliere werkgever in Suriname namelijk Staatsolie.
“In Suriname hebben wij honderden bedrijven die nog niet getekend hebben. Het belangrijkste is de overheid. Naar die handtekening wordt er nog uitgekeken”, geeft de voorzitter aan tijdens een gesprek met Dagblad Suriname. “In de maatschappij groeit steeds meer het bewustzijn dat homo’s in de eerste plaats medemensen zijn, die recht hebben op een waardevol leven waarbij zij hun geaardheid niet hoeven te verbergen.” Volgens de wet is de huidige situatie zo dat bij partnerschappen wordt uitgegaan van een man en een vrouw. Pigot streeft met zijn organisatie dat ook mensen behorende tot hetzelfde geslacht als partners volgens de wet worden aangemerkt. Deze ondertekeningsessie stond ook in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, welke op 17 mei herdacht wordt, zegt Pigot. “Op deze dag vraagt de LBGT-gemeenschap organisaties over de hele wereld aandacht voor de homofobie en transfobie, haat en de onwenselijkheden daarvan.” De voorzitter geeft aan dat er in de toekomst nog meer ondertekeningsessies van de verklaring van Paramaribo zullen plaatsvinden en dat hij ook uitkijkt naar de samenwerking van de overheid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: