President: ‘Heel erg dom om 30% aandelen Iamgold te verkopen’

Het zou volgens president Desi Bouterse heel erg dom zijn om de 30% aandelen van de Staat in de Saramaccaconcessie van Iamgold nu te verkopen. Daarom zullen deze aandelen door Staatsolie worden overgenomen. “We vinden dat de 30% goed terecht is bij Staatsolie. Er wordt nu onderhandeld, want natuurlijk zullen we Staatsolie ooit een keer moeten terugbetalen”, zei het staatshoofd gisteren op een persconferentie. Hij vindt deze stap beter dan de aandelen te verkopen aan het buitenland, met name multinational Iamgold. De onderhandelingen met de Rosebel Gold Mines/Iamgold waren al afgerond. De Staat zou USD 75 miljoen ontvangen voor de aandelen. De Raad van Ministers had in april de wijziging van de Delfstoffenwet goedgekeurd. Regilio Dodson, nu ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, kreeg toen groen licht van de president om verder te gaan op de ingeslagen weg. Na kritiek van de oppositie en uiteindelijk ook een brief van de NDP-fractie in De Nationale Assemblee, werd de deal afgeblazen en werden de ingediende wijzigingsvoorstellen op 3 mei bij de Staatsraad ingetrokken. Suriname heeft via NV 1 in deze concessie 30% aandeel. Hoe de overname door Staatsolie zal plaatsvinden is dus nog niet duidelijk. Staatsolie heeft al 25% aandeel in de Merianmijn van Newmont.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: