Bouterse belooft dollarkoers terug te brengen naar SRD 7,75

Bouterse belooft dollarkoers terug te brengen naar SRD 7,75Hoewel de wisselkoers voor de US dollar al geruime tijd schommelt tussen de SRD 8,20 en SRD 8,40, vindt president Desi Bouterse dat deze nu rond de SRD 7,75 zou moeten liggen. “Ik kan met vrij grote zekerheid zeggen dat die koers wel teruggebracht zal worden”, zei de president gisteren op een persconferentie. Hoe dat zal worden gedaan, kon het staatshoofd niet concretiseren. Wel is het de bedoeling om de dollarkoers te laten droppen naar tussen de SRD 7,70 en 7,75. Bouterse benadrukte dat zeer recentelijk in afstemming met de financiële instellingen, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) begonnen is met valutaveilingen. Daarnaast is er een fenomeen te zien van mensen die speciaal naar Suriname komen om zaken hier aan te schaffen. “U zult niet kunnen inschatten hoeveel inkooptoeristen hier met dollars komen. Dat begint al enigszins de dollarsituatie te veranderen”, stelde hij. Gesproken wordt over een complex aan maatregelen die op komst zijn. De president zal CBvS-governor Robert van Trikt vragen om speciaal over aanpak van de koers een gesprek met journalisten te hebben.
Bouterse in januari: koers behouden op SRD 7,50
In januari stelde Bouterse nog op een persconferentie dat zijn streven erop gericht was om de dollarkoers voorlopig te behouden rond de SRD 7,50. Dit veranderde gelijk enkele weken daarna met het abrupte ontslag van Glenn Gersie bij de CBvS. Daarvoor heeft het staatshoofd op verschillende momenten vanaf 2015 beloofd de koers omlaag te krijgen, maar dit is tot nu toe ook niet gelukt. Op 25 mei 2015, de dag van de verkiezingen, was de koers van de CBvS SRD 3,35 voor de US dollar. De SRD is hierdoor nu met meer dan 100% gedevalueerd.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: