Prof. Choenni doet onderzoek naar geschiedenis van Afro-Surinamers

Prof. dr. Chan Choenni doet thans een onderzoek naar de geschiedenis van Afro-Surinamers en wel over de periode 1863-1963. Het is naar zijn zeggen het moeilijkste onderzoek en kostbaar. Maar hij gaat door met het onderzoek en doet het uit liefde en dank. Hij hoopt dat het boek in 2020 uitkomt. Zelf denkt hij om in november 2019 naar Suriname te gaan om enkele interviews af te nemen. Hij zal ook Javanen interviewen. Zij hadden namelijk een beroep op hem gedaan om ook hun geschiedenis te schrijven. Prof. Choenni heeft eerder een boekje geschreven over de Javaanse politieke leider, de heer Inding Soemita. Dit boek heeft hij met eigen geld uitgegeven. Ik heb prof. Choenni ook gevraagd om een artikel over de geschiedenis van het district Saramacca neer te pennen. Hij zal hierover in 2020 een artikel schrijven. Dit jaar heeft hij het erg druk. Hij wordt regelmatig benaderd voor informatie over Hindostanen; ook door personen die boeken willen schrijven. Vaak lukt het hen niet zelf achter de informatie te komen. Dat werk is niet zichtbaar. Het boek van Stanley Raghoebarsingh is wel gelukt. Het is een emotioneel verhaal en hij heeft hem geadviseerd. Op 5 juni is de launch van de website hindorama.com. Prof. Choenni houdt daar ook een lezing.
Hij heeft alle informatie en artikelen op de website geplaatst. Hij kan mensen die info vragen straks doorverwijzen. Vrijdag 7 juni heeft prof. Choenni verder een lezing in de bibliotheek van Barendrecht.
Voor wat de Lalla Rookh leerstoel betreft het volgende: Prof. Choenni heeft zijn vaste fulltime aanstelling bij het ministerie van Biza opgegeven en heeft een tijdelijke aanstelling op parttime basis aanvaard. Hij heeft hard gewerkt: 3 boeken en vele artikelen. Hij heeft ook landen als Mauritius, Trinidad en Fiji bezocht en lezingen gegeven in India; bijvoorbeeld in Hyderabad en Allahabad. Hij is nu op zoek naar financiën om zijn boek in het
Engels uit te geven.
Wat betreft zijn loopbaan: het was hard werken, doorzetten en integer blijven. Hij werd gediscrimineerd eind 1982 door de gemeente Amsterdam. Zijn docent prof. M. Fennema heeft hierover nog een artikel geschreven in de Volkskrant. Hij is toen voor een belangenorganisatie gaan werken. Maar hij is gelukkig niet geradicaliseerd en heeft zijn bijdrage geleverd. Het probleem in de Nederlandse media is dat je niet of nauwelijks aandacht krijgt als je genuanceerd en gematigd bent. Je blijft dan onzichtbaar. Dat is ook het geval met Hindostanen: die zijn vaak niet interessant voor de media. Mensen zien vaak de succeskant, maar er is meer dan dat. Toen hij begon met zijn promotie onderzoek naar de dienstplicht werd verwacht dat hij na zijn promotie als projectleider bij het ministerie van defensie zou gaan werken. Maar de dienstplicht werd afgeschaft na de val van de Berlijnse muur. Na zijn promotie moest hij een tijdelijke aanstelling op parttime basis aanvaarden. Daarna is hij bij een commercieel onderzoeksbureau gaan werken. Hij bleef echter vrijwilligerswerk doen in organisaties, lezingen geven en artikelen schrijven.
Trouwens: hij vindt het fijn wanneer mensen passages uit zijn boek “Vedische Dharma” voorlezen als troost bij moeilijke momenten. Voor zijn inspanningen voor Suriname is prof. Chan Choenni gedecoreerd met een presidentiële onderscheiding in 2018 en namens Satya Dharma gedecoreerd met de “De Rotterdamse 4 Leeuwenspeld” voor zijn inspanning voor de hindoestaanse gemeenschap in Rotterdam.
Mr. Ramon (Radjkumar) Ramsodit

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: