Jogi constateert etnische motieven bij recente reshuffeling

De benoeming van André Misiekaba, Sergio Akiemboto, Rabin Parmessar en Vijay Chotkan als ministers van respectievelijk Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) is volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi een etnische strategie om stemmen te winnen bij de komende verkiezingen. “Met Ashwin Adhin als vicepresident, de benoeming van Parmessar en Chotkan als ministers en de handhaving van Lekhram Soerdjan probeert men de VHP een kopje kleiner te krijgen. Hij wil het volk tonen dat de Hindoestanen bij de NDP zijn. Deze strategie heeft de president toen ook toegepast in 2015 met de rollen van Soeresh Algoe en Adhin.”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Vooral in Wanica moet Chotkan als minister gaan strijden tegen VHP-voorzitter Chan Santokhi, die een groot probleem voor de NDP is in Wanica. Deze rol was in 2015 toebedeeld aan Algoe, maar diens geloofwaardigheid is wegens enkele corruptieschandalen enorm geschaad. Toen behaalde de ex-LVV-minister 7.948 stemmen als lijsttrekker. Chotkan als lijstduwer kreeg 2.890 stemmen. “Santokhi is in alle districten door alle bevolkingsgroepen geliefd en is een nationale leider aan het worden. Daarom mag Bouterse zetten wie hij wil, hij gaat die verkiezingen niet winnen. Yu no mang kisi a volk ala leysi”, aldus Jogi.
Misiekaba en Akiemboto moeten gezicht binnenland weerspiegelen in regering
De rollen van Misiekaba en Akiemboto zijn bedoeld om het gezicht van het binnenland te weerspiegelen in de regering. “Tot nu toe is gebleken dat Bouterse nooit tevreden is geweest over de prestatie van zijn ministers. Als hij dat wel was, dan zou hij de mensen niet continu de laan uitsturen. Ik heb de zaken geanalyseerd. Hiermee probeert men de Abop vermoedelijk klein te krijgen. We hebben recent bij de Nikos-peilingen gezien dat de Abop toch al een dominantere rol begint te vervullen in vooral het binnenland, Paramaribo en andere districten. Dus Bouterse is bezig zijn hachje te redden”, aldus de politicus.
Misiekaba en NDP hadden kritiek op functioneren Polak
Het vertrek van Cristien Polak bij Sozavo is volgens Jogi niet zo mysterieus, zoals velen dat willen doen denken. Dat kwam volgens hem vanwege de kritiek die binnen de NDP-fractie geleverd werd op het beleid van de inmiddels ex-bewindsvrouw. “Zeker Misiekaba zelf heeft heel veel kritiek geleverd op het beleid van het ministerie van Sociale Zaken. Ook het gedrag van Polak, de manier waarop zij mensen aansprak en arrogantie uitstraalde, zijn zaken die ervoor gezorgd hebben dat ook zij het veld heeft moeten ruimen. Nu is Misiekaba zelf minister”, benadrukt de VHP’er. Vandaag worden de ministers tegen 9.30 uur beëdigd.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: