August Boldewijn: ‘Waidoe geen stabiele figuur’

August Boldewijn
August Boldewijn
‘Hij is geen stabiele figuur’, zo typeert bestuurskundige August Boldewijn het overgelopen PL-assembleelid William Waidoe. Dat Waidoe op de één of andere dag zou overlopen, zag Boldewijn ook al aankomen. Tegenover Dagblad Suriname verklaart de bestuurskundige dat juist ‘deze instabiele personen’ het parlement kunnen laten vallen op cruciale momenten. ‘Als in Guyana. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een conflictsituatie met het buitenland voor een militaire aanval kan hij het parlement in moeilijk vaarwater laten belanden door tegen te stemmen. En dan zit de totale natie in de grootste problemen. Vaak genoeg is er maar 1 stem nodig voor het verlenen van meerderheid.’ Volgens Boldewijn is het niet alleen triest maar tegelijkertijd ook een zeer ernstige zaak dat politici van dergelijk kaliber van instabiliteit, deel uitmaken van het hoogste college van staat. Wat Boldewijn ook verbaast, is dat Waidoe de reden van zijn vertrek uit de PL niet heeft aangegeven. ‘Ik heb waardering en respect voor politici die duidelijk aangeven op grond waarvan zij afstand nemen van een bepaalde politieke partij en zich niet aansluiten bij een andere politieke partij. Ik kan heel veel respect en waardering opbrengen voor deze politici.’ Als voorbeeld noemt hij op de NPS’er John van Coblijn.
PL-voorzitter koest en koel
Het is Boldewijn opgevallen dat de PL-voorzitter Paul Somohardjo heel koest en koel heeft gereageerd op het verraad van Waidoe, een jaar voor de verkiezingen. ‘Ik heb hem niet al te fel horen praten.’ De bestuurskundige legt er de nadruk op dat Waidoe wel mans genoeg moest zijn om alle voorbereidingen te treffen alvorens het verraad te plegen. Hij heeft zijn lidmaatschap van de PL nog niet opgezegd, terwijl hij namens de PL in verschillende commissies in het parlement participeert. Boldewijn begrijpt deze houding van Waidoe totaal niet. Hoewel hij aangeeft de NDP te ondersteunen, blijft hij nog lid van de PL. Boldewijn wijst erop dat Waidoe al maanden terug getypeerd kon worden als onbetrouwbaar. En dit bewijst hij ook in het hoogste college van staat door aan te geven dat hij de NDP-regering gaat ondersteunen en ook nog aan de overzijde wil gaan zitten. Volgens Boldewijn moet niet vergeten worden dat hij ‘namens de PL gekozen is binnen een bepaald kader en een bepaald beleid en met die zetel ervandoor gaat om een desastreus beleid te ondersteunen’. De toepassing van de terugroepwet dient in feite zonder rechterlijke bevelen en vonnissen te geschieden. Feit is dat hoewel er een aantal rechterlijke vonnissen zijn omtrent het verraad van de twee PL’ers, Raymond Sapoen en Diepak Chitan, die eerder zijn overgelopen, zij nooit zijn teruggeroepen. De bestuurskundige wijst erop dat hoewel de terugroepwet er is, er nooit politici zijn teruggeroepen door de moederpartij.
Waidoe gepasseerd station voor PL
PL-partijvoorzitter Paul Somohardjo verklaart tegenover Dagblad Suriname dat de naam Waidoe voor hem en voor de partij een gepasseerd station is. Hij wil zeker geen woorden meer vuil maken aan deze overloper. De partij moet nog slechts enkele formaliteiten in orde te maken. Zo zal een schrijven gericht worden aan de voorzitter van het parlement om de rol van waarnemend fractieleider, welke Waidoe vervulde, over te hevelen naar het PL-assembleelid Ingrid Karta-Bink. Ook komen het hoofdbestuur en de partijraad bij elkaar om het overgelopen lid te royeren. ‘We houden ons met belangrijke zaken bezig. En dat is, het bieden van perspectieven aan het volk, een jaar voor de verkiezingen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: