HI&T betaalde onterecht advocaatkosten voor ambtenaar ECD

Asiskumar Gajadien
Asiskumar Gajadien
Minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) spreekt tegen dat zijn ministerie SRD 4.000 aan rechtsbijstand betaald heeft voor een ambtenaar van de Economische Controledienst (ECD), tegen wie nu een strafrechtelijk onderzoek loopt. Wel zou zijn ministerie een fout gemaakt hebben door een voorschot aan de advocaat te betalen, maar deze fout is ondertussen al gecorrigeerd. De bewindsman reageerde gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in DNA op vragen van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien. Tsang beweerde dat hij voor zijn vertrek naar Japan de betrokken ambtenaar de instructie had gegeven om een smokkelzaak van drank aan te pakken, nadat het ministerie een melding kreeg van een informant. “Er is niks aan de hand. Maar het is diezelfde informant die ons heeft aangegeven dat die ambtenaar geluisd is in die smokkelzaak. Ik heb toen opdracht gegeven om die ECD-ambtenaar bij te staan middels een advocaat, omdat ik die ambtenaar op die case heb gezet. Bij terugkomst uit Japan heb ik de advocaat gesproken en die advocaat vroeg om een voorschot van SRD 2.200. We hebben toen gevraagd om dat uit KO voor te schieten. Dat is dus betaald op 26 september 2018. Achteraf kreeg ik te horen dat het geen gebruik is om rechtsbijstand te verlenen aan ambtenaren vanuit het ministerie. Ik heb terstond contact opgenomen met de advocaat en het geld is teruggestort door het advocatenkantoor op 30 oktober 2018”, benadrukte de minister. Volgens hem is toen contact opgenomen met de familie van de betrokken ambtenaar, die verder de advocaatkosten heeft betaald.
Klokkenluider onder vergrootglas

Tsang ontkende ook dat een klokkenluider bij het ministerie is weggestuurd van de afdeling Interne Controle. Deze persoon heeft zelf overplaatsing gevraagd. “Overigens is er momenteel een onderzoek naar de handel en wandel van deze persoon op het ministerie, vanwege het achterhouden van cheques”, aldus de bewindsman.
3 auto’s ingeruild voor 1 in goede staat

Drie voertuigen van het ministerie HI&T zijn volgens Gajadien aan een autoleverancier gegeven. In ruil daarvoor kreeg het ministerie dan 1 nieuw voertuig van deze autoleverancier. Tsang onderkende deze bewering, maar ontkende dat er iets verdachts aan de gang is. “3 auto’s zijn ingeruild voor 1 in goede staat verkerende auto. De voorgaande minister van HI&T heeft samen met de voorgaande minister van OWT&C de procedure gesanctioneerd. Het geheel proces is door Juridische Zaken gedocumenteerd. Daarbij is helaas bij de communicatie tussen het autobedrijf en OWT&C voor de overschrijving van auto’s niet optimaal verlopen. Maar die zijn ondertussen helemaal opgelost”, stelde hij.
Geen antwoord over hoge telefoonkosten ambtenaar

Gajadien verwees ook naar zijn onthulling in mei 2018 over een geval waar een ambtenaar van HI&T het ministerie tijdens zijn dienstreis gedurende 2 weken in het buitenland heeft opgezadeld met telefoonkosten van SRD 130.000. Volgens de VHP’er moet conform de Comptabiliteitswet deze landsdienaar door de overheid verplicht worden om dit bedrag terug te storten in de staatskas, maar dat niet is gebeurd. Hij ziet juist dat de persoon in kwestie verder wordt geaccommodeerd. Echter hierop heeft Tsang geen antwoord gegeven. De krant verneemt dat het hier gaat om een staflid van het ministerie.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: