Brunswijk: ‘Surinamers van Afrikaanse afkomst moeten elkaar omhelzen’

Van verschillende zijde is het initiatief van de NPS en de Abop om te komen tot de ‘Eenheidsbeweging van mensen met Afrikaanse roots in Suriname en in de Surinaamse diaspora’, besproken in de samenleving. Politieke tegenstanders kwalificeren het voornemen als een ethische manoeuvre in het licht van de algemene verkiezingen van 2020. Binnen de Abop en de NPS wordt dit gekwalificeerd als politieke stemmingmakerij. Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk haalde aan dat er gedurende 2 jaar is gesproken en nagedacht over de materie. Thans zijn beide partijen zover om de gedachte uit te voeren.
Elkaar omhelzen en om vergiffenis vragen

‘Surinamers van Afrikaanse afkomst hebben het één en ander goed te maken met elkaar. De blanken hebben ons tegen elkaar opgezet. Saramaccaners, Aucaners, Aluku’s, Nyun Djuka en andere hebben elkaar bestreden. Wij zullen in Mapane elkaar omhelzen en vergiffenis vragen voor het leed dat wij elkaar hebben aangedaan in het verleden’, aldus vrij vertaald naar Brunswijk, die zijn gehoor in het Sranantongo aansprak.
Eenheid onder Afrikaanse-Surinamers is nodig voor hechtere nationale eenheid

‘Kondreman van Afrikaanse afkomst zullen zich in Mapane beraden en hun positie en ontwikkeling als Surinamer nog beter ter hand nemen. Het is geen aangelegenheid van personen met een Afrikaanse afkomst alleen. Een ieder dient betrokken te zijn bij het vormen van eenheid onder de bevolking. Daarbij is het gewenst dat de Creolen in eigen kring orde op zaken stellen, met elkaar in het reine komen, elkaar goed verstaan en gezamenlijk optrekken. De plooien moeten gladgestreken worden. Dit is nodig om in samenwerking met andere segmenten in de samenleving te werken aan een hechtere eenheid en een beter bestaan. Als de Surinamers van Afrikaanse afkomst en andere bevolkingsgroepen sterk in eigen schoenen staan, zal de nationale eenheid sterker worden.’
HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: