Inheemsen zijn in staat de natuur te beschermen

1Inheemsen zijn in staat de natuur te beschermenZolang men de kennis van inheemsen wereldwijd niet erkent, zal men rapporten blijven schrijven. Dit zegt Jupta Itoewaki, woordvoerder van de Wayana’s naar aanleiding van het 1800 bladjes tellend rapport van de VN dat drie dagen terug wereldkundig werd gemaakt over de bedreigingen van planten en diersoorten. De woordvoerder van de Wayana’s wijst erop dat overal waar inheemsen wonen de biodiversiteit en ecosystemen nog in tact zijn. “En dit doen zij al duizenden jaren, de inheemsen zijn de beschermers”. Dat het rapport aangeeft dat de mens de grootste boosdoener is voor de vernietiging kaatst Itoewaki terug door te vragen: “welke mensen?” Itoewaki geeft aan dat de kennis van inheemsen ten opzichte van westerse kennis nog als minderwaardig wordt gezien, terwijl de inheemsen al langer dan duizend jaren bewijzen dat zij de natuur schoon en vooral in stand kunnen houden. De woordvoerder van de Wayana’s gaf onlangs een statement in New York bij de VN permanent forum on indigenous isseus, waar haar groep sprak over Traditional Knowledge.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: