Surinaamse geldberg blijft in Nederland

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland piekert er niet over om de bijna twintig miljoen euro, die vorig jaar april op Schiphol in beslag is genomen na een vlucht uit Suriname, terug te geven aan het land. Dat laat het OM aan De Telegraaf weten. Het vermoedt witwassen. De ongelooflijke hoeveelheid contanten werd door de douane geconfisqueerd op last van het OM. Volgens de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat het om een reguliere geldzending. Het zouden euro’s zijn van lokale Surinaamse banken. Het geld zou worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. De Surinaamse autoriteiten stellen dat de bancaire wereld volledig is ontwricht, doordat er geen contante dollars meer worden ingevoerd. Dat zou weer grote gevolgen hebben voor de economie. De baas van de Centrale Bank in Suriname was in maart met een delegatie in Nederland om te praten over de geldzendingen, maar dat heeft niets uitgehaald.
Geen verdachten
De bank vecht nu de inbeslagname aan en heeft daarvoor de Nederlandse advocaat Aldo Verbruggen van het Amsterdamse kantoor Jones Day ingeschakeld. Die noemt het besluit van het OM om de euro’s vast te houden ‘een onbegrijpelijke blunder’. “Het is een regulier waardetransport, waarvan er eerder talloze zijn geweest. Het is onbegrijpelijk dat het OM nu ineens praat over witwassen.” Het OM heeft volgens de advocaat geen verdachten in het onderzoek naar de aangehouden geldzending. Er zijn slechts indicatoren dat er mogelijk sprake is van witwassen. Betrokken partijen hebben daarom besloten om een bezwaarschrift bij de rechter in Nederland te deponeren om het geld vrij te krijgen. Uiterlijk juni wordt het bezwaarschrift ingediend. Verbruggen zei zich als advocaat, maar ook als ex-officier van justitie, te schamen voor de wijze waarop het OM met deze zaak is omgesprongen.
Steeds meer cocaïne via Suriname naar Nederland
De justitie in Nederland is extra alert nu er steeds meer cocaïne via Suriname naar Nederland wordt gesmokkeld. Er zijn bij controles en invallen enorme partijen contant geld gevonden. Suriname heeft een slechte reputatie als witwasland. In het Amerikaanse regeringsrapport International Narcotics Control Strategy Report 2018 staat dat opbrengsten uit de cocaïnesmokkel naar Europa en Afrika geïnvesteerd worden in casino’s, onroerend goed, wisselkantoren, autodealers en de bouwsector.

error: Kopiëren mag niet!