Patricia Etnel: “Onderwijshervorming binnen regering Bouterse is nooit gelukt en zal ook nooit lukken”

“De toekomst van het onderwijs ziet er niet rooskleurig uit.” Deze stelling is afkomstig van volksvertegenwoordiger Patricia Etnel (NPS). In de periode van 24 tot en met 26 april 2019 heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een nationale dialoog gehouden betreffende hervorming van het lager en voortgezet onderwijs voor junioren (voj). Etnel, die op de tweede dag van deze driedaagse conferentie aanwezig was, heeft gemerkt dat er veel over het onderwijs is gedebatteerd zonder dat het duidelijk is welke koers op te gaan met betrekking tot de toekomst van het onderwijs. “Op de tweede dag stond de rol van de leerkracht centraal. Het organiseren van een nationale dialoog betekent nog niet dat je hiermee oplossingen hebt gebracht voor de vele onderwijsproblemen. En dit is ook duidelijk naar voren gekomen tijdens de dialoog. Men praat over zaken, maar de richting die men moet opgaan, is nog heel onduidelijk”, plaatst Etnel haar kanttekeningen in gesprek met Dagblad Suriname.
Hoe het ministerie ineens de behoefte heeft om het onderwijs te vernieuwen, kan Etnel niet bevatten. Zij is van mening dat de huidige regering in de afgelopen 9 jaren geen oprechte belangstelling hiervoor heeft getoond, waardoor zij zich niet laat beetnemen door de ‘kunsten’ van de huidige machthebbers om slechts te beloven. “Is het niet dezelfde regering Bouterse die in zijn eerste regeerperiode zoveel geld heeft geïnvesteerd in het onderwijs, wat uiteindelijk niets anders blijkt te zijn dan een compleet fiasco? Het volk heeft tot nu toe geen antwoord gehad over wat er met die vele plannen en geld is gebeurd.” Etnel brengt in herinnering dat de regering gepoogd heeft om diverse vernieuwingen te plegen binnen het basisonderwijs (onder andere nieuwe leermethode en Naschoolse Opvang), lbo (nieuw curriculum), Imeao (nieuwe structuur) en IOL (nieuw curriculum). “Het enige wat we uiteindelijk merken, is chaos en geldverspilling. Alles wat deze regering aanraakt, mislukt. En nu wil het ministerie weer een ‘onderwijshervorming’ introduceren?”, aldus Etnel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: