Nog 3 pa's in vrijheid gesteld, 12 blijven nog aangehouden 

De rechter-commissaris (rc) heeft maandag nog 3 penitentiaire ambtenaren (pa’s) op basis van artikel 54A, verzoek tot invrijheidstelling, in vrijheid gesteld. De raadslieden Aryan Ramlakhan en Irvin Kanhai hebben aangegeven bij de rc dat deze verdachten betrokken waren bij de aanhouding en dat de gedetineerde Dion Griffith levend en zonder letsels naar de strafinrichting is vervoerd en is overgedragen. Kenneth J. was degene die de voortvluchtige Griffith tegenkwam in een bosschage en hem terstond aanhield. De rest van de groep voegde zich bij hem en hij droeg de arrestant terstond over aan de commandant, Andre A., waarna hij zich begaf naar zijn voertuig. De gedetineerde is naar zeggen van Ramlakhan door de groep lopend gebracht naar het voertuig van de onderdirecteur van de inrichting Hazard. Andre A. begaf zich toen naar zijn auto, terwijl de anderen zich allemaal naar de inrichting begaven. De derde pa, Adi L., zat in de laadbak met het latere slachtoffer.
Ramlakhan benadrukte bij de rc dat Griffith levend is overgedragen. Hij moet binnen de inrichting zijn mishandeld door een andere groep cipiers. Volgens de advocaat konden zij in eerste instantie niet op een behoorlijke wijze hun cliënten verdedigen, omdat zij nog niet over de dossiers beschikten. De cliënten zijn naar zeggen van hun advocaat geschaad in hun verdediging, hetgeen in strijd is met een goede procesorde. De doodsoorzaak is verstikking door voedselaspiratie, dus niet door mishandeling. Dan kan er geen enkel causaal verband bestaan tussen de doodsoorzaak en de handelingen van deze 3 cipiers, die de gedetineerde levend hebben overgedragen. Een andere groep cipiers binnen de inrichting was verantwoordelijk na de overdracht.
“Het kan niet worden uitgesloten als de verstikking door voedselaspiratie het gevolg is van de inspanningen van de gedetineerde zelf, die over schuttingen sprong, door trenzen en bossen ging of door mishandeling binnen het terrein van Hazard.” Na dit aangehoord te hebben, heeft de rc het trio in vrijheid gesteld. Van de 18 aangehouden verdachten in deze zaak zijn 6 reeds op vrije voeten gesteld, 12 blijven nog in arrest. Zij worden allemaal ervan verdacht de gedetineerde Dion Griffith, die op 24 maart 2019 was ontvlucht uit het huis van bewaring van Hazard, te hebben mishandeld met als gevolg dat Griffith is komen te overlijden. Griffith was veroordeeld door de kantonrechter wegens poging tot gekwalificeerde diefstal. Hij had nog bijkans een jaar uit te zitten en zou op 29 april 2020 worden ontslagen uit de gevangenis. Vanwege de ontvluchting hebben de cipiers de gedetineerde bij zijn wederaanhouding mishandeld. In verband met het onderzoek zijn medegedetineerden als getuigen gehoord.  
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: