Bezinning Arbeidersdag in zwaar weer

In het kader van Arbeidersdag (Wrokomandey) hield vakcentrale C-47 een vergadering afgelopen dinsdag. “Werknemers dienen zich te bezinnen over de rol en ontwikkeling van arbeiders vanaf de 18de eeuw”, zei Lloyd Read, voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO) en de Staatsolie Werknemersorganisatie Suriname (SWOS). “Ook is het zinvol om stil te staan bij de positie die wij bereikt hebben en te streven om de verworvenheden te behouden en verder uit te breiden. Met bloed, zweet en tranen zijn deze zaken bereikt”, laat Lloyd Read weten. “Lid worden van een vakbond is om in eenheid te behouden wat is gerealiseerd. Of het nou de werktijden of de secundaire omstandigheden zijn, we moeten deze zaken vasthouden. Vaak proberen nieuwe managers de klok terug te zetten. Het is daarom belangrijk om in collectief verband te strijden voor het behoud van de verworven rechten.” Read verwees naar cao’s die men vaak probeert terug te draaien. Read zegt dat er ook vooruitgangen zijn te noteren. Hij noemt daarbij de wet omtrent zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof.
Bij de bijeenkomst van C-47 is er dinsdag aangegeven dat een aantal bedrijven in de startblokken staat om actie te ondernemen in verband met betalingen, die de overheid nog moet doen. “De overheid is vaak laat en het ultimatum loopt vandaag af.” Read noemde RGD als een van de organisaties waar er ontevredenheid heerst.
Claudette Etnel, ondervoorzitter van C-47, gaf aan dat een aantal organisaties hun gelden nog niet heeft ontvangen. Collega vakbondsleiders hebben daarom een ultimatum gesteld. “Het is tegenwoordig schering en inslag dat de mensen op hun geld moeten wachten. Werknemers zijn erop geattendeerd dat we zware dagen tegemoet gaan, waarbij als het moet we met actiemodellen zullen komen, wan zo kan het niet doorgaan. Ook de mensen van Bureau Dak- en Thuislozen krijgen na 1 mei hun geld”, aldus Etnel.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: