“We hebben het nu veel gemakkelijker gemaakt”

Frontfoto2Maandag vond de officiële launch van de E-visa en E-toeristenkaart plaats door de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, in Hotel Torarica. Visa-aanvragen kunnen voortaan online gedaan worden door personen die naar Suriname wensen af te reizen. “Suriname gaat open voor de wereld. We kunnen iedereen verwelkomen die naar ons land wil komen om zaken te doen, of op familiebezoek maar nog steeds gebruik moet maken van een visum”, zei Yldiz Pollack-Beighle. “Een visum geldt voor alle landen waarmee Suriname geen overeenkomst heeft dat er geen visum voor nodig is. Elke burger van die landen die hiernaartoe wil komen, zal een visum moeten krijgen. Een aantal jaren geleden is een toeristenkaart geïntroduceerd om het toerisme aan te wakkeren, en we hebben eerst alle landen in Zuid en Latijns-Amerika gevrijwaard en ook landen met wie we een nauwe band onderhouden.” Reizigers uit die landen kunnen zo een kaart krijgen om 90 dagen te vertoeven als toerist. Dit betreft een gelimiteerde lijst. De onderdanen van die landen mogen op een toeristenkaart naar ons land afreizen. “We hebben het nu veel gemakkelijker gemaakt”, vertelt Pollack-Beighle. De minister geeft aan dat mensen klaagden over het staan in lange rijen, en dat zij hun paspoorten moesten sturen naar de ambassade. Dit, terwijl Suriname niet overal ter wereld gevestigd is. “Nu kan men online gaan om de aanvraag te doen. Het enige wat de mensen moeten doen, is beschikken over de juiste documentatie, want er wordt een security check gedaan evenals de betaling die online moet worden verricht. Suriname staat open voor business, zoals ook de vicepresident heeft aangegeven.” Toerisme kan Suriname voorruit helpen. “We hebben als standaardpakket in onze overeenkomsten, die we aan derdenlanden aanbieden, ook investeringsovereenkomsten, zodat mensen gemakkelijker aan een visum kunnen komen als ze in Suriname willen investeren.” De minister verwacht meer efficiëntie, omdat minder medewerkers tijdens dienstreizen belast zullen worden met het uitschrijven van visa en toeristenkaarten. Aangezien de dienst 1 maal 24 uur beschikbaar is, verwacht de minister ook op dit vlak meer rendement.
Op het gebied van luchtvaartverbindingen verwacht de minister met deze ontwikkeling een groei. “We zijn heel hard bezig om zoveel mogelijk luchtvaartovereenkomsten aan te gaan om zo de hubfunctie, die wij als land hebben, goed te benutten.” Het E-visum geldt voor alle landen waarmee we geen afschaffing-van-visumovereenkomsten hebben. “Wat de E-toeristenkaart betreft, gaat het om een heel gelimiteerd aantal landen in de regio, maar ook landen waarmee we een diepe relatie hebben, zoals Ghana”, laat de minister weten. “Recent is getekend, de overeenkomst voor visumafschaffing voor diplomatieke en dienstpaspoorten, voor mensen die met een nationaal paspoort reizen en voor de normale burger hebben we de toeristenkaart geïntroduceerd, waardoor er een stuk veiligheid is ingebouwd.”
Veiligheid
Volgens de minister zijn twee jaren van voorbereiding hieraan vooraf gegaan. Tijdens dit traject is met stakeholders gesproken. “Een van de belangrijkste stakeholders is het directoraat Nationale Veiligheid, maar ook het ministerie van Justitie en Politie”, laat Pollack-Beighle weten. “Nadat alle veiligheidskleppen zijn bekeken, is besloten om in zee te gaan met een onlinesysteem, waarbij ook vanuit de leverancier de veiligheid wordt gegarandeerd. Er bestaan rigide regels hoe om te gaan met de informatie die wordt prijsgegeven en bij schade daarvan zullen ook hoge sancties gelden.” De minister legt verder uit dat er daarnaast met diverse landen veiligheidsovereenkomsten zijn getekend, zodat de veiligheidsdiensten daarop zijn ingesteld wanneer mensen gaan reizen. “Wanneer burgers van verschillende landen hiernaartoe komen en een gevaar vormen voor onze samenleving, moeten wij kunnen handelen op basis van bestaande raamwerken”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: