Minister Ferrier: “Grootste deel van onze kinderen heeft gratis onderwijs”

Onderwijsminister Lilian Ferrier
Onderwijsminister Lilian Ferrier
Onderwijsminister Lilian Ferrier is van mening dat het grootste deel van de Surinaamse kinderen toegang heeft tot gratis onderwijs. Hiervan gaf ze blijk tijdens de persconferentie op 26 april, de laatste dag van de driedaagse nationale dialoog betreffende onderwijshervorming. Aangezien die nationale dialoog de toekomst van het onderwijs als thema had, vroeg Dagblad Suriname hoe het met de toegankelijkheid van het basisonderwijs gesteld zal zijn na die onderwijshervormingen. In de praktijk blijkt namelijk dat het onderwijs niet vanzelfsprekend is voor elk kind, daar er materiaalkosten, ouderbijdrage, vervoerskosten en dergelijke erbij komen kijken.
“We hebben gezien dat 96% toegang heeft tot het onderwijs. Het openbaar onderwijs is nog steeds gratis. In het parlement wordt er vaak gezegd dat onderwijs gratis moet zijn, maar het onderwijs is al gratis. Het mag niet zo zijn dat we steeds blijven stellen dat het onderwijs niet gratis is, omdat een klein deel van de scholen ouderbijdrage vraagt”, trachtte de minister uit te leggen. Zij voerde aan dat de inschrijfkosten alleen bij de gemeentescholen, die aangesloten zijn bij de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos), gangbaar zijn. “Fibos bereikt 44.500 kinderen. Aan Fibos geeft het ministerie SRD 305 miljoen per jaar uit en dit staat in de begroting. Wij betalen dus ook de kosten om deze scholen in stand te houden, naast de salarissen en sociale voorzieningen van al de 17.500 leerkrachten.” De minister liet eveneens weten dat het subsidiebesluit, welke overigens van 1939 dateert, herzien zal worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: