Die romige avocado, boordevol vitamines en mineralen

1Artikel Locomotorius voor DBS editie 27 april 2019 Avocado1
1Artikel Locomotorius voor DBS editie 27 april 2019 AvocadoDe populariteit van avocado’s is wereldwijd ongekend. Ook in Suriname eten velen deze lekkernij met een snuifje zout op hun boterham. Avocado’s zijn peervormige vruchten die in de tropen voorkomen. De avocado is een boom uit Centraal-Amerika. De vrucht is zoals de meesten van ons weten, groen van kleur en smaakt zacht en romig. De avocado (in Suriname, advocaat genoemd) is niet meer weg te denken bij een gezonde lifestyle. Door health goeroes is deze groen-bruine vrucht enorm populair geworden. En dat is niet voor niets, want de avocado is super gezond! Maar wist u bijvoorbeeld dat een avocado een vrucht is en geen groente? En weet u waar de naam avocado, vandaan komt? We hebben het opgezocht en het blijkt dat de naam avocado afkomstig is van het Nahuatl-woord ‘ahuacatl’. Nahuatl is een taal die gesproken wordt door de Nahua, oorspronkelijke bewoners van het huidige Mexico. Het was ook de taal die gesproken werd door de Tolteken en Azteken. Grappig dat dat woord ahuacatl een beetje klinkt als onze Surinaamse benaming ‘afcatti’.
Enkele feiten voor u op een rij:
-1.Wist u dat een avocado een echte kalium bom is? Een avocado bevat gemiddeld 720 mg kalium. Een banaan, die bekend staat om een hoog kaliumgehalte, bevat slechts 520 mg kalium.
-2.Botanisch gezien is een avocado een vrucht. Het wordt vaak niet gebruikt als vrucht, maar als groente. In veel landen wordt de avocado wel onder de groente gerekend.
-3. Avocado’s bevatten superveel eiwitten in vergelijking met andere vruchten. Een avocado bevat ongeveer 4 gram eiwit en ook nog eens álle 18 belangrijke aminozuren.
-4. Heeft u moeite om de juiste avocado te vinden? Te rijp, te hard of ineens helemaal bruin. Probeer dit te voorkomen en ga op zoek naar die perfect rijpe, maar niet te rijpe avocado. Voel zachtjes aan de avocado en trek het pitje eruit om te kijken of hij mooi groen is van binnen. Perfect groen? Dan weet u zeker dat u kunt gaan smullen. Bij een bruinige binnenkant weet u dat u nog even verder moet zoeken.
-5. Naast eiwitten en kalium, bevatten avocado’s ook veel verantwoorde onverzadigde vetzuren. Tevens zijn avocado’s rijk aan magnesium, vitamine C, E, en antioxidanten. Niet gek dus dat avocado steeds vaker op het menu staat.
-6. Heeft u toch een avocado te pakken die nog iets te hard is? Leg de avocado dan naast rijpe bananen om het proces te versnellen. De uitstoot van een bepaald gas uit het rijpe fruit, zorgt ervoor dat de avocado ook sneller zal rijpen.
-7. Wanneer u een avocado niet in één keer helemaal opeet, kan hij snel bruin worden. Het is sowieso een aanrader om het deel met de pit te bewaren. Hierdoor blijft de avocado mooier van kleur. Ook kan het helpen om de avocado te besprenkelen met citroensap om hem mooi groen te houden. Zo gaat u het oxidatieproces tegen.
-8. Ook onder skincare makers is de avocado niet onopgemerkt gebleven. Door de rijke hoeveelheid van onverzadigde vetzuren en vitamine E (enorm goed voor de huid) is de avocado een goede toevoeging aan uw huidverzorging. Wist u dat u ook heel gemakkelijk zelf een gezichts- of haarmasker kan maken van avocado? Echt een aanrader voor de dames.
-9. Er zijn van die foodcombinaties die absoluut onverslaanbaar zijn. Ook al smaakt avocado met bijna alles ontzettend lekker; er zijn toch wel een paar toppers. Avocado met ei, avocado met kip en mango, avocado en zalm en avocado met vers citroensap en een snufje zout. Wat is uw favoriete avo combo? Of gaat u liever voor de smoothie? In ieder geval: geniet ze.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: