Tekort aan SRD-munten, mythe of feit?

2Tekort aan SRD-munten, mythe of feitEr is een tekort aan SRD-munten. Deze mededeling circuleert thans op social media en velen vragen zich af of dit als een alarmerende situatie beschouwd moet worden. Ondertussen heeft TBL Cinemas haar prijzen aangepast op grond van het landelijk tekort aan SRD-munten. Is er daadwerkelijk sprake van schaarste? Deze vraag werd voorgelegd aan de econoom Steven Debipersad. In gesprek met Dagblad Suriname beweert hij dat dit fenomeen al een poosje gaande is en voor hem onverklaarbaar is. “Jarenlang was het zo dat je kleingeld kon vinden bij pompstations, maar dat gaat ineens heel moeilijk. Het is nu een nijpend probleem bij diverse winkeliers; bij de supermarkten merk je ook dat de klanten geen kleingeld kunnen krijgen. Vooral in het huidig jaar zien we dit verschijnsel en het is niet te verklaren wat er met het kleingeld is gebeurd.”
Geen sprake van alarmerende toestand
Als consument ervaart Debipersad ook dat wisselgeld een probleem is bij onder andere de supermarkten. Volgens hem ligt het onverklaarbare in het feit dat wisselgeld geen hoge waarde heeft ten opzichte van het overig geld dat in omloop is. “Dit is heel raar. Waarom zou er een grotere behoefte zijn aan munten, terwijl het zo weinig waarde vertegenwoordigt?” Desalniettemin benadrukt Debipersad dat er geen sprake is van een alarmerende toestand waar de overheid of een andere instantie zich zorgen over hoeft te maken. “Het is wel zo dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) verantwoordelijk is voor de munten in omloop, net als bij de bankbiljetten.”
VSW: geen tekort
De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, heeft een hele andere kijk op deze kwestie. Hij is namelijk van mening dat er geen schaarste is aan wisselgeld. “Bij VSW weet niemand iets over een of andere schaarste aan munten; wisselgeld wordt normaal afgegeven aan de klanten. Niets is alarmerend”, zegt Hasnoe tegenover Dagblad Suriname. Hij weet niet waarom er onrust gezaaid wordt. Of dit een politiek motief heeft, is bij hem evenmin bekend; aangezien CBvS dient te waken over een schaarste aan SRD-munten, dienen zij te verklaren wat er speelt. Hasnoe vindt het een kwalijke zaak dat TBL Cinemas haar prijzen heeft aangepast onder de mom van een schaarste aan SRD-munten. “Als TBL haar prijzen wil verhogen, moeten ze dat doen zonder onrust te zaaien.” Hasnoe voegt daaraan toe dat winkeliers inderdaad happig zijn om biljetten om te wisselen in munten, echter duidt dat niet op een schaarste.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: