Eieren, ook als het geen Pasen is

1Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 20 april 2019
1Artikel LocomotoriusMorgen viert men wereldwijd Pasen. De belangrijkste feestdag van alle Christelijke feestdagen. Christenen vieren dat Jezus opstaat uit de dood, nadat hij gekruisigd en begraven is. Pasen is dus het feest van leven uit de dood. Het is een feest met tradities. Denk hierbij aan paasbrood en paaseieren die niet zullen ontbreken in vele Surinaamse huishoudens. Grote kans dat ook u ze in huis heeft gehaald. Op zijn minst chocolade-eitjes. Maar waar komt de traditie van eieren vandaan? Wel, we zijn ernaar op zoek gegaan en de verklaring moet u zoeken in een soort combinatie van voor-Christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen. We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei? Hoewel een ei dus een positieve associatie oproept, bestaan er toch veel hardnekkige mythes rondom eieren. Zo zouden we er maar 2 tot 6 per week mogen eten, omdat eieren veel cholesterol bevatten. En het woord ‘cholesterol’ associëren we met verstopte, vette aderen. Ons cholesterol-gehalte zou dus worden verhoogd en leiden tot hart- en vaatziektes.
Niets is minder waar. Allemaal achterhaald. Een ei kan met recht een wonderbommetje genoemd worden. Het zit vol vitaminen, mineralen, eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor uw lichaam. De tijd is voorgoed voorbij, dat we maar 2 eieren per week mochten. Een ei hoort erbij. Of beter gezegd: eieren horen erbij. De voedingswaarde van een ei: 77calorieën, 6 gram eiwit, 5 gram vet en 0 gram koolhydraten.
Eigeel heeft de meeste voedingswaarde, vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten en B-vitaminen. Bovendien verhoogt eigeel de stofwisseling en de vetverbranding. Het ondersteunt ook de lever in het ontgiftingsproces. De stof choline in eigeel is heel belangrijk voor onze hersenen en voor het onderhoud van ons zenuwstelsel. Het is brainfood. Een ei bij het ontbijt (bijvoorbeeld gebakken in kokosolie) zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel voor de rest van de dag stabieler blijft, waardoor u minder behoefte heeft aan koolhydraten. Dit betekent o.a. dat u de ochtend door kunt komen zonder tussendoortjes. Terugkomend op 2 tot 6 eieren die we zouden mogen eten per week…Wetenschappers hebben dit onder de loupe genomen en wat blijkt? Het eten van minimaal 1 en maximaal 3 eieren per dag, verhoogt het goede HDL-cholesterol en heeft bij de meeste mensen geen effect op het slechte LDL-cholesterol. Voor degene met een lichte toename aan LDL-cholesterol, gaat het om een onschadelijke vorm van LDL.
Tot slot nog het volgende over het eigeel… Het eigeel, ook wel bekend als de dooier, is het gezondste deel van een ei. Alle gezonde voedingsstoffen die een ei bevat zitten samengepakt in dat geel balletje dat niet groter is dan 2,5 cm doorsnee. Denk hierbij aan vitamine B12, B2, B5, A, D, selenium, calcium, ijzer, kalium, zink, magnesium en nog vele andere voedingsstoffen. Toch gooien sommige mensen de dooier weg, omdat ze denken dat ze ervan aankomen of dat het slecht is voor hun cholesterolwaarden. Niets is minder waar. Eigeel heeft juist een gunstig effect op uw cholesterol. Als u regelmatig eieren eet, voedt u uw lichaam met essentiële voedingsstoffen. Houd daarnaast een gezond voedingspatroon aan en zorg dat u in beweging blijft. Dit artikel ging over de echte paaseieren en niet de chocolade-eitjes. Kon u de afgelopen dagen al die chocolade-eitjes toch niet weerstaan en bent u als gevolg daarvan aangekomen, neem dan gerust contact met ons op.
We gaan dan samen met u aan de slag en in combinatie met gezonde voeding zult u uzelf weer toe lachen wanneer u in de spiegel kijkt. Trainen en goed eten is het hele eiereneten. Een eitje eten mag ook als het geen Pasen is. Locomotorius wenst u een vrolijk en gezond Pasen toe.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: