Gajadien: ‘Al steekt Bouterse stad in brand, NDP haalt toch 3 zetels in Paramaribo’

Indien er nu verkiezingen worden gehouden, zouden de NDP en VHP elk zes zetels halen in Paramaribo. Dit blijkt uit peiling die tussen 29 maart en 7 april in Paramaribo is gehouden door het Instituut voor Kaderontwikkeling en Onderzoek in Suriname (Nikos). “Uitgaande van deze gegevens kunnen wij al gauw taxeren dat er enorme groei is binnen de partij”, zegt de VHP-ondervoorzitter en -parlementariër Asiskumar Gajadien aan Dagblad Suriname. Van de 28 verwachte zetels, heeft de VHP binnenshuis ook een prognose gemaakt van 6 zetels in Paramaribo. Dat de NDP van president Desi Bouterse ondanks een desastreuze financiële crisis toch nog over behoorlijke aanhang geniet, en vooral in Paramaribo, is volgens de VHP-ondervoorzitter geen verrassing. “De VHP heeft in Paramaribo een keiharde kern van twee zetels. De NDP heeft een keiharde kern van drie zetels. Wat er ook gebeurt, die zetels blijven. Al zou Bouterse de stad in brand steken, hij haalt drie zetels in Paramaribo voor de NDP. Je hebt een groep NDP’ers die altijd voor die partij zullen kiezen en zich uitsluiten bij andere partijen”, stelt Gajadien. Hij vindt het onrealistisch om te stellen dat de paarse partij minder dan drie zetels in Paramaribo zal halen. Aan de andere kant verwacht hij dat de NDP minder dan zes zetels zal halen en dat de VHP mogelijk ook meer dan zes zal bijkrijgen in de hoofdstad.
NDP in staat rare sprongen te maken
De opiniepeiling van het Nikos heeft ook aangetoond dat 46 procent van de geënquêteerden het mee eens is dat de verkiezingen in 2020 niet eerlijk zullen verlopen. Het hoge percentage dat geen eerlijke verkiezingen verwacht, behoort de beleidsmakers grote zorgen te baren, want het betekent dat men de regering en de verkiezingsorganisatie niet vertrouwt, meldt Nikos in zijn publicatie. Gajadien is het eens met deze personen wanneer hij terugkijkt naar onregelmatigheden die zich bij de telling van de stemmen hebben afgespeeld op het hoofdstembureau Paramaribo in NIS. Deze zaken zijn volgens hem zowel nationaal als internationaal aangekaart. “Wij hopen alleen dat wat in 2015 is gebeurd, zich niet meer herhaalt. Daar zullen wij samen met de samenleving op moeten letten. De NDP is geen ‘fair partner’. Als zij ziet dat de partij verliest, zal zij allerlei rare sprongen maken”, aldus de VHP’er.
Keiharde Boutisten overgestapt naar VHP
De lidmaatschapsaanvragen bij de VHP zijn sterk toegenomen door toestroom van personen uit andere kleinere partijen, oud-VHP’ers die de partij de rug hadden toegekeerd en ook nog zwevende kiezers. De VHP-topper voert aan dat ook verschillende belangrijke personen zich in de laatste periode vanuit de NDP hebben aangemeld. Hieronder vallen Lucille Hardenberg, tot voor kort NDP-coördinator Coronie, en Kewalpersad Brispat, afdelingsvoorzitter van NDP-Commewijne. De focus ligt ook op Wanica, het bolwerk van deze partij, waar minimaal 5 zetels worden verwacht. In dit district is volgens hem recent ook ‘een harde Boutist’ overgestapt die 15 jaar hoofdbestuurslid is geweest van de NDP. Als zo een persoon nu de orange movement komt ondersteunen en de ontwikkeling van het land voorop stelt, dan zegt dat veel”, aldus Gajadien.
Nieuwe partijen niet geliefd bij geënquêteerden
De peiling van Nikos is gehouden onder duizend personen van 17 jaar of ouder. De steekproef is gehouden in alle twaalf ressorten van het district Paramaribo. In het onderzoek zijn vragen gesteld over de economische situatie, de veiligheid en criminaliteit, ziektekostenverzekering, vertrouwen in instituten, een aantal actualiteiten zoals de rij- en voertuigenbelasting en over het stemgedrag. 26,7 procent weet nog niet op welke partij men volgend jaar mei zal stemmen. 15,6 procent gaf aan niet naar de stembus te zullen gaan. Van een ander deel krijgt de NDP (15,7 procent) en de VHP (15,2 procent) de voorkeur. De Abop zou dan twee zetels scoren en de NPS drie. Alle overige partijen, waaronder ook nieuwkomers PRO en Strei!, vallen buiten de boot. De Pertjajah Luhur is met 0,5 procent vrijwel onzichtbaar geworden. De zwevende kiezers houden zeven zetels vast.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: