SLM moet imago beschermen

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij is voor velen onderdeel van de Surinaamse identiteit en de Surinaamse trots. Het is te vergelijken met het hebben van een Surinaamse munteenheid. Ooit zijn we in Suriname begonnen met het hebben van een Surinaamse luchtvaartmaatschappij (SLM/Surinam Airways) die nu wel internationaal gaat. Er zijn vele buitenlandse bestemming die SLM heeft. De hoofdlijn van de KLM schijnt toch de zogenaamde mid-Atlantische route te zijn naar Nederland. Dat is niet verwonderlijk omdat er een zogenaamde Surinaamse diaspora in Nederland is die 3/5de deel bedraagt van de bevolking die is overgebleven in Suriname. De immigratie naar Nederland gaat door. Het kost Surinamers die all the way onderwijs in goed Nederlands ontvangen, weinig moeite om de draad in Nederland op te pakken. Er is nog veel personenverkeer in de vorm van familiebezoeken tussen Suriname en Nederland. Er zijn onder de reizigers vanuit Suriname en vanuit Nederland personen die steevast met de SLM en steevast met de KLM vliegen. Er zijn drie categorieën die steevast met de KLM vliegen. Een categorie zijn de personen die willen aantonen dat ze zich inmiddels Nederlands in alle opzichten Nederlands vliegen en zich comfortabeler voelen met een Nederlandse maatschappij. Daar zitten ze dan ook met een bepaald gezelschap. Dan is er een categorie die zich wil onderscheiden van de Surinaamse vliegers. Zij grijpen dan ook elk moment aan om elk negatief nieuws over de SLM op social media en op de app (ook groep-apps) te verspreiden. Positief nieuws over Suriname wordt niet gedeeld, negatief nieuws direct. En met KLM doen ze juist het omgekeerde. Deze twee categorieën wijzen dan ook vaker alles af over Suriname en ze houden zich dagelijks bezig met het zogenaamde slecht nieuws uit Suriname. Dat is voor hun de rechtvaardiging dat ze terecht en niet voor niemendal hebben gekozen om Suriname te verlaten. Ze kijken vanuit een afstand naar het slechte nieuws, ze denken daarvan niet de oorzaak te zijn en zij denken ver te staan van de gevolgen van het slechte nieuws. Dan is er een categorie die Surinaams is en ook graag met de SLM vliegt, maar geen risico’s wil nemen van verlate vluchten. SLM staat er namelijk bij de bevolking bekend om haar vele vertragingen. Bij vertrek vanuit Nederland zorgt een uitstel van vertrek voor enorm ongerief voor Surinamers. En dan hebben we reizigers die uitsluitend met de SLM vliegen. Een categorie doet het vanwege de iets goedkopere tickets. Een ander deel doet het puur vanwege de nationalistische gevoelens, vliegen met de KLM voelt dan aan als verraad naar het eigene. En dan zijn er reizigers die 1 keer met de SLM vlogen voor vakantie en nooit meer ervan loskwamen. Na een keer KLM komen ze terug naar de SLM, die groep calculeert een vertraging of laat vertrek in. Dit heeft te maken met de aparte sfeer die er is bij de SLM. Die sfeer is vele malen gezelliger dan de koude kille sfeer op de KLM vluchten. Voor reizigers die vanwege drukte nog niet in de vakantiesfeer waren, aan boord van de SLM krijg je de vakantiesfeer zeker te pakken. Recent is aan het cateringbedrijf dat het eten regelt aan boord een plek in de Zuid-Amerikaanse top 3 gegeven. Dat is eerder ook al gebeurd. Alhoewel de SLM een paar strepen voor heeft op de SLM, vooral bij Surinamers en bepaalde Nederlanders, zien we dat de SLM ondanks een grote korps aan personeel, de laatste tijd geen oog heeft voor haar imago en geen moeite doet om haar imago te verbeteren. In de eerste plaats moeten vertragingen veel eerder met een SMS aan de reizigers worden doorgegeven. Schelspartijen bij de luchthaven zijn schadelijk. Bovendien moet de security ingrijpen bij scheldende passagiers en in hardnekkige gevallen personen ter ontnuchtering afzonderen, totdat de winti gezakt is. De SLM kist voor de mid-Atlantische route is voor groot-onderhoud aan de grond in Europa. Er wordt nu gebruik gemaakt van Portugese en Belgische ingehuurde vliegtuigen die komen met cabinepersoneel. Recent is het voorgekomen dat passagiers die binnen de aanmeldtijd binnenkwamen, te horen kregen dat het vliegtuig al vol was en dat er geen plaats voor ze was aan het kleinere Belgische vliegtuig. Door de media zijn er geen klachten gepubliceerd, maar er zijn enkele gevallen gerapporteerd waarbij SLM personeel mensen via connecties hebben geboord naar een plek in de business class. Deze mensen konden dus toch weg. En daarmee komen we bij een groot probleem bij de SLM. Er zijn medewerkers bij de SLM die het niet afleren. Er worden bij de vleet gesmokkeld, in die zin dat de regels worden overtreden. Vooral bij de afhandeling van de vracht wordt er geboord voor familieleden en kennissen. Daarmee tonen SLM-medewerkers aan familie dat ze belangrijk zijn en ook wat in Suriname te bepalen hebben. Dit probleem heeft SLM nog steeds niet kunnen aanpakken en dat komt omdat SLM haar personeel niet traint en ook geen maatregelen treft tegen personeel dat de regels overtreedt. Door de wisselende vliegtuigen, die soms kleiner zijn, moet de SLM oppassen met de belangen van passagiers die tickets hebben gekocht. De lijst van passagiers behoort bekend te zijn en men moet een gebrek aan plaats ruim van tevoren melden aan passagiers. Dat moet men niet op Zanderij horen als men zich binnen de aanmeldtijd meldt. Het SLM management moet ophouden op grappen van het personeel toe te staan. Er moet een strak beleid komen, er moet een betere communicatie komen via de app of de SMS. Om sms’jes te sturen aan 300 passagiers kost maar USD 15, niet eens een honderd SRD. De SLM heeft zoveel personeel dat kan praten als brugman. Er moeten permanent in geval van calamiteiten, 5 personen op de luchthaven zijn om in het Sranantongo, het Nederlands en het Engels ontwikkelingen door te geven. De SLM wordt opgeroepen om serieus management op de luchtvaartmaatschappij los te laten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: