Ferrier over incident school te Brokopondo: ‘Ik zou men hond zelf niet zo behandelen’

Onderwijsminister Lilian Ferrier
Onderwijsminister Lilian Ferrier
Onderwijsminister Lilian Ferrier spreekt tegen dat het schoolhoofd van de lbo school te Brokopondo besloten heeft de schooldeuren gesloten te houden totdat het voor haar duidelijk is wie de video, waarin te zien is hoe een leerkracht een leerling over het schoolerf sleept, op social media heeft verspreid. De betrokken leerkracht is ondertussen geschorst door het ministerie. Volgens Ferrier zijn 15 van de 19 leerkrachten van de school gisteren naar de stad afgereisd om bij het ministerie te pleiten voor hun collega. Dit verzoek is echter gelijk afgewezen. “Ik blijf erbij dat deze zaak niet met mantel der liefde zal worden gedekt”, zei de bewindsvrouw gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). Uiteindelijk zal een harde beslissing moeten worden genomen om internationaal serieus over te komen en om een signaal te geven. Daaronder valt het ontslag van deze leerkracht. “Mishandeling van kinderen is verboden. Onze buitenlandse mogendheden letten hierop”, aldus de minister. Zij stoort zich eraan dat de overige leerkrachten en zelfs de bond toch aan de kant van deze betrokken leerkracht kiezen. Vandaag reist er een delegatie af naar Brokopondo om te praten met de leerlingen. Het slachtoffer is een meisje van 15 jaar, zit in de vierde klas mulo, nooit gedoubleerd en komt uit Balingsoela met de boot. Aangezien er niet genoeg ruimte is op de muloschool, zijn er twee lokalen van lbo ten behoeve van mulo.
Leerkracht onbevoegd
“Het blijkt dat voor aanvang van de school er een meningsverschil was tussen het slachtoffer en twee nichten. Het slachtoffer werd gepest, maar niemand heeft opgetreden. Op school is het meisje dan verhaal gaan halen bij haar nicht in de klas, waardoor in de klas ook een gevecht is ontstaan”, benadrukte de minister. De nichten zitten op de lbo-school. De betrokken leerkracht zag het gevecht en greep in. Zijn verhaal is dat het meisje toch weer de klas is in gerend. Hierna heeft hij haar getrokken ‘om erger te voorkomen’. Volgens de minister beweert deze leerkracht dat hij vaker ingeschakeld wordt als er zich toestanden op de school plaatsvinden. “Maar deze betrokken leerkracht is eigenlijk onbevoegd. Hij heeft geen eed afgelegd. Hij heeft een Amto-diploma en daardoor is hij op de Lbo-school. Het slachtoffer is ook gehoord en zij is geschorst. Zij is op geen enkel moment in bescherming genomen, terwijl zij psychisch en fysiek mishandeld is. Ik zou men hond zelf niet zo behandelen”. Ook zij vraagt zich af waar de overige leerkrachten waren. Het filmpje is voldoende om Suriname internationaal op de schandpaal te nagelen. De betrokken leerkracht is geschorst.
Beide partijen gehoord
Ferrier stelde dat zij het filmpje dinsdagavond kreeg toegezonden door NDP-parlementariër Yvonne Maabo. Zei heeft dezelfde avond de leiding van het ministerie, waaronder de directeur, onderdirecteur, beleidsadviseur en inspecteur, opdracht gegeven om direct een onderzoek in te stellen en liefst de volgende dag in teamverband af te reizen naar Brokopondo. Daarnaast adviseerde zij Maabo om de familie van het kind aangifte te laten doen tegen deze leerkracht. De inspectie is uiteindelijk niet afgereisd naar Brokopondo, aangezien op woensdag de leerling, haar moeder en de betrokken leerkracht ontvangen werden op kantoor. Volgens de minister heeft zij zelf ook met deze leerkracht gesproken om na te gaan wat hem bewogen heeft een kind zo te behandelen. Een duidelijke reden heeft zij niet gehad.
‘Het is barbaars!’
Maabo deed de melding van de vroegtijdige sluiting gisteren in het parlement. De politica kreeg ondersteuning van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, NDP-parlementariër Rosellie Cotino en Abop- parlementariër Edward Belfort. Belfort noemde het incident barbaars en vindt dat de schoolleiding verregaande brutaliteit toont door de school op zo een manier te sluiten. “Dat kind is op brute wijze mishandeld en dat keuren wij af. Ik heb vele telefoontjes van de mensen gehad. Dus als die kinderen daar het filmen om alles aan de wereld te tonen, wordt die school gesloten? Trekken op het schoolerf als een beest? Zelf een dier wordt niet zo behandeld”, stelde de Abop’er.
Leerlingen worden gedupeerd
Cotino vindt dat de zaak van beide kanten bekeken moet worden aangezien ouders ook een belangrijke rol hebben bij de opvoeding van hun kind in het leerproces. Nu worden andere leerlingen die zich keurig gedragen, volgens de NDP’er gedupeerd. Ook fractiegenoot Ruchsana Ilahibaks vindt dat het niet uitmaakt of de leerling lief is of niet. Leerkrachten moeten met hun vingers van deze kinderen afblijven en de juiste procedures volgen. Zij vraagt zich af waar de andere leerkrachten waren toen het kind op het erf werd gesleept. “Was deze leerkracht de baas daar?”, aldus Ilahibaks
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: