Kwiekwieseizoen gesloten

kwie_kwieHet kwiekwieseizoen is per 1 april gesloten. Van 1 april tot en met 15 juli is het volgens de Visstandsbeschermingswet verboden om in de Surinaamse binnenwateren de zoetwatermeervallen vissoorten soké, katrina of plata-ede te vangen. Doordat deze vissoort in deze periode haar eieren legt in schuimnesten, wordt hengelen of vangen van de kwiekwie-soorten verboden. Deze kwiekwie’s komen voor in de zwampen, maar ook in sloten en kreken van Zuid-Amerika. In Suriname zijn Saramacca en Nickerie hotspots voor kwiekwie’s. Ook in Coronie is er aardig wat te hengelen.
Doordat ze veel gevangen worden als te zijn voedsel voor de mens, wordt deze vissoort beschermd tegen uitroeiing. In de wet is er ook een minimumlengte vastgesteld voor kwiekwie’s. Dat is 12 cm. Ondanks het gesloten seizoen wagen velen toch een kans om de kwiekwie te vangen in haar legperiode. Ook de schuimnesten zijn een gewild object. De kwiekwie-eieren worden door sommigen als delicatesse genuttigd. Ook het meenemen van kwiekwie voor families naar Nederland gebeurt vaak.
Momenteel wordt er bij ontdekking van kwiekwie-vangst in het gesloten seizoen een boete uitgedeeld van SRD 100 per kwiekwie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: