Gevaarlijke situatie op Braamspunt

Frontfoto 2Braamspunt is een belangrijk legstrand voor onze zeeschildpadden, aangezien vele andere legstranden zijn weggespoeld door de sterke veranderingen van onze kust, zoals het Matapicastrand en het Dianastrand. Hierbij worden zandstranden constant aangemaakt en afgebroken door de krachtige Guyana-stroom en de golfslag langs de kust. Momenteel is van het Braamspuntstrand nog maar 1.7 km over tegenover de 3.0 km van 2 jaren geleden. Daarnaast liggen de stranden bezaaid met zwerfhout en boomstronken, die een ernstige hindernis en dodenval voor de zeeschildpadden vormen wanneer zij hun nest komen maken op het strand. De dieren moeten grote inspanning leveren om de boomstammen en takken te omzeilen om een vrij stuk strand te bereiken. In dit proces kunnen ze vast komen te zitten tussen deze boomstronken om daarna in de felle zon uit te drogen, met de dood als gevolg.
Bewaking
Braamspunt heeft nog steeds geen bewaking van medewerkers van Natuurbeheer op het strand. Tijdens de opening van de Widecast-conferentie gaf de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedin, aan dat de overheid hier zwaar aan tilt. Het stropen is bijna iedere avond. Er worden duizenden eieren gestroopt. In maart heeft een actiegroep iemand met 7000 eieren gezien en de stropers worden nu alleen maar actiever, laat Kiran Soekhoe weten. “Ze laten ook de toeristen op het strand schrikken, zodat ze daarna ongestoord kunnen doorgaan met het stropen van zeeschildpadeieren.” Op eigen kosten ging Kiran naar het strand, ondersteund door verschillende andere natuurliefhebbers. Het legseizoen dreigt een verloren seizoen te worden. De actiegroep wil weten van het ministerie van RGB of er dit seizoen nog bewakers komen om het strand te beveiligen.
Bedreigd
Betrapte stropers wilden onlangs vechten met een van de leden van de actiegroep. De groep heeft zich hierop teruggetrokken. De stropers zijn vaak gewapend. Niet alleen zeeschildpadeieren, ook op rode ibissen wordt ongecontroleerd gejaagd. Om een vergelijking te maken, in Trinidad is de rode ibis de nationale trots van het land. Met de recentelijke discussie over politici, die zich allerlei dierenbenamingen aanmeten, is het toch bijna logisch om te veronderstellen dat de dieren intensief worden beschermd? Uit de realiteit blijkt dat niets minder waar is. Mens en dier lopen gevaar volgens de leden van de actiegroep. Dat zelfs toeristen zich ongemakkelijk voelen onder de ongecontroleerde stroperij is geen goede ontwikkeling voor het toerisme.
Het gebouw en toren van natuurbeheer zijn vooralsnog onbemand. Het legseizoen van de zeeschildpadden begint in januari en duurt doorgaans tot augustus. De vraag van de actiegroep is gericht aan het ministerie van RGB of er nu halverwege het seizoen nog verwacht mag worden dat de zeeschildpadden, maar ook de andere dieren, zoals de rode ibis, beschermd zullen worden.
Zandafgravingen
Erlan Sleur, die ook aanwezig was op de laatste patrouille, zegt dat er geluiden zijn dat er mogelijk weer activiteiten gepland zijn voor zandafgravingen op Braamspunt. Twee jaar geleden ontstond hier veel ophef over. Deze berichten zijn niet bevestigd, maar de ontwikkelingen op Braamspunt volgen verschillende natuurliefhebbers op de voet.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: